Küresel pandemi döneminde uzaktan eğitim veren öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi (Çankaya ilçesi örneği)
Investigation of the burnout level of teachers teachingdistance during the global pandemic period
  1. Tez No: 914497
  2. Yazar: NİHAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANSU SOYER, PROF. DR. MUSTAFA MENEKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 süreci, öğretmenler, pandemi, tükenmişlik, uzaktan eğitim, Covid-19 process, teachers, pandemic, burnout, distance education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, küresel pandemi sürecinde uzaktan eğitim veren öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesidir. Bu amaca uygun olarak araştırmada nicel analiz yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Tarama araştırması türlerinden kesitsel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu Ankara ili Çankaya ilçesinde ilkokullarda görev yapmakta olan 293 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”ile kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veri çözümleme tekniği olarak demografik değişkenler değerlendirilmiş, normallik testleri yapılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiğinden parametrik yöntemlerle analiz yapılmıştır. Fark testlerinde ise t-testi kullanılmıştır. Korelasyon testi için Pearson korelasyonu uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda; küresel pandemi döneminde uzaktan eğitim veren öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin orta düzeyde olduğu; ölçeğin genelinde cinsiyete, yaşa, mesleki kıdeme, katılımcıların öğretmenliğini yaptıkları sınıf düzeyine, mevcut okullarındaki görev süresine göre bir farklılaşma olmadığı sonucu belirlenmiştir. Ayrıca ölçeğin geneli ile alt boyutları arasındaki korelasyon incelendiğinde ölçeğin geneli ile“Duygusal Tükenme”arasında yüksek düzeyde pozitif;“Kişisel Başarı”alt boyutuyla düşük düzeyde pozitif;“Duyarsızlaşma”alt boyutuyla da pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the burnout levels of distance education teachers during the global pandemic period. For this purpose, scanning model, one of the quantitative analysis methods, was preferred in the research. Cross-sectional research method, one of the survey research types, was used. The sample group of the research consists of 293 teachers working in primary schools in Çankaya, Ankara. In the research,“Maslach Burnout Scale”and personal information form were used as data collection tools. Demographic variables were evaluated as data analysis technique and normality tests were performed. Since the data showed a normal distribution, the analysis was made with parametric methods. In the difference tests, the t-test was used. Pearson correlation was used for the correlation test. As a result of the analysis; during the global pandemic period, the burnout levels of distance education teachers were moderate; It has been determined that there is no difference in the scale in general according to gender, age, professional seniority, the class level of the participants, and the duration of duty in their current school. In addition, when the correlation between the overall scale and its sub-dimensions is examined, there is a high level of positive between the overall scale and“Emotional Exhaustion”; Low level of positive with“Personal Achievement”sub-dimension; It was determined that there was a moderate positive relationship with the“depersonalization”sub-dimension.