Birleştirilmiş sınıflarla ilgili yaşanılan öğrenme-öğretme sürecine ilişkin ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri: Ağrı ili örneği
Problems and solution suggestions related to the learning-teaching process with merge classes: Ağrı province example
  1. Tez No: 914568
  2. Yazar: MEHMET FİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Sınıf, Köy Okulları, Müdür Yetkili Öğretmen, Multigrade Class, Village Schools, Principal Authorized Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Eğitim sistemi, toplumsal gelişimin en önemli yapı taşlarından biridir. Ancak, özellikle kırsal bölgelerdeki okullarda karşılaşılan zorluklar, eğitimde eşitlik ve kalite sorunlarını beraberinde getirmektedir. Birleştirilmiş sınıflar, öğrenci sayısının yetersiz olduğu ve öğretmen ihtiyacının tam olarak karşılanamadığı durumlarda başvurulan bir eğitim modeli olarak öne çıkmaktadır. Bu sınıflarda farklı yaş ve sınıf seviyelerindeki öğrenciler, aynı derslikte eğitim görmektedir. Bu durum, öğretmenler için karmaşık ve zorlu bir öğrenme-öğretme sürecini beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, Ağrı ilindeki birleştirilmiş sınıflarda yaşanan öğrenme-öğretme sürecine ilişkin sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alınmıştır. Araştırma, birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin ve bu sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin yaşadıkları deneyimleri ve karşılaştıkları zorlukları kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, bu sınıflarda eğitimin kalitesini artırmak ve daha verimli bir öğrenme ortamı sağlamak adına çeşitli çözüm önerileri sunulmaktadır. Tez çalışmamızda, öncelikle birleştirilmiş sınıfların tanımı ve Türkiye'deki durumu hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Daha sonra, Ağrı ilinde yapılan saha çalışması ve bu çalışmadan elde edilen bulgular analiz edilmiştir. Son olarak, elde edilen veriler doğrultusunda birleştirilmiş sınıfların etkinliğini artırmaya yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The education system is one of the most important building blocks of social development. However, the difficulties encountered especially in schools in rural areas bring about problems of equality and quality in education. Merge classes stand out as an educational model used in cases where the number of students is insufficient and the need for teachers cannot be fully met. In these classes, students of different ages and grade levels receive education in the same classroom. This situation brings about a complex and challenging learning-teaching process for teachers. In this study, the problems related to the learning-teaching process experienced in multigrade classes in Ağrı province and the solution suggestions for these problems are discussed. The research aims to comprehensively examine the experiences and difficulties experienced by teachers working in multigrade classes and students studying in these classes. At the same time, various solution suggestions are presented in order to increase the quality of education in these classes and to provide a more efficient learning environment. In our thesis study, first of all, a general information is given about the definition of multigrade classes and their situation in Turkey. Then, the field study conducted in Ağrı province and the findings obtained from this study are analyzed. Finally, suggestions are developed to increase the effectiveness of multigrade classes in line with the obtained data.