AFAD gönüllülerinin afet okuryazarlık seviyesinin incelenmesi: Aksaray ili örneği
Investigation of the disaster literacy level of AFAD volunteers: The case of Aksaray province
  1. Tez No: 914572
  2. Yazar: HÜMEYRA KILIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, afet, okuryazarlık, afet okuryazarlığı, gönüllülük, Disaster Management, Disaster, literacy, disaster literacy, volunteering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırmada, Aksaray AFAD gönüllülerinin dijital AFOY ölçeği ile afet okuryazarlığı seviyeleri değerlendirilmiştir. Çalışmaya AFAD gönüllü üyelerinden toplam 259 kişi katılım sağlamıştır. Anket sonucunda elde edilen verilere göre çizelgeler hazırlanarak, yorumlanmıştır. Mevcut katılımcılar AFAD gönüllüsü olmasına rağmen çoğu afet anında herhangi bir müdahalede bulunmamakla birlikte, afet yönetim sistemi kapsamında deneyimsiz kalmıştır. TDK'ya göre okuryazarlık, uygun eğitimi almış, okuma-yazma bilen bireyi ifade etmektedir. Mevcut tanıma göre, afetler konusunda eğitim alan kişilerin 'afet okuryazarı' olarak nitelendirilmesi mümkündür. Doğal afetler hakkında bilgi edinmek her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bunun nedeni ise çeşitli sebeplerden dolayı yaşanması öngörülen ve yaşanan doğal afetlerin sayısının her geçen gün artmasıdır. Bu nedenle bireylerin ve toplumun doğal afetler konusunda iyi bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
In the research, disaster literacy levels of Aksaray AFAD volunteers were evaluated with the digital AFOY scale. A total of 259 AFAD volunteer members participated in the study. Tables were prepared and interpreted according to the data obtained as a result of the survey. Although the current participants were AFAD volunteers, most of them did not intervene in the event of a disaster and remained inexperienced within the scope of the disaster management system. According to TDK, literacy refers to an individual who has received appropriate education and can read and write. According to the current definition, people who receive training on disasters can be described as 'disaster literate'. Obtaining information about natural disasters becomes more important every day. The reason for this is that the number of natural disasters that are expected to occur and occur due to various reasons is increasing day by day. Therefore, it is very important that individuals and society are well informed about natural disasters.