Türkiye'deki organik tarım ürünlerinin ihracatı ve pazarlama boyutu: Bursa ili örneği
Export and marketing dimension of organic agricultural products in turkey: example of Bursa province
- Tez No: 914975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, ihracat, pazarlama, Bursa, bitkisel üretim, Organic agriculture, export, marketing, Bursa, crop production
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bugüne kadar kullanılan hormon ve kimyasal ilaçların yoğun kullanımı, ekolojik dengenin yapısını, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini ve insan sağlığını, ayrıca organik, çevre dostu tarımsal üretimi bozmaya başlamıştır. Gelir düzeyi düşük olan ülkeler için çevreye ve dolayısıyla halk sağlığına dost, kırsal alanların kalkınmasını sağlayan organik tarımsal üretim elzem duruma gelmiştir. Bu durumla beraber organik tarım kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'deki organik tarım ürünlerinin uluslararası ticaret ve pazarlama boyutunu analiz etmek amacıyla Bursa ili örneğinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Türkiye'nin organik tarım sektörünün mevcut durumu, bitkisel üretim ve ihracat verileri ele alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan sağlanan güncel veriler ışığında değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemine dayanan bu çalışma, literatür taraması ve dokümantasyon incelemesi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı verileri, ilgili yönetmelik ve tebliğler ile yerli ve yabancı kaynaklardan faydalanılarak yapılan analizler sonucunda, Türkiye'deki organik tarım ürünlerinin ihracat ve pazarlama potansiyeline ilişkin önemli bulgulara ulaşılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda, Türkiye'nin organik tarım ürünlerinin uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The intensive use of hormones and chemical drugs used to date has begun to disrupt the structure of ecological balance, the sustainability of agricultural production and human health, as well as organic, environmentally friendly agricultural production. Organic agricultural production, which is friendly to the environment and therefore public health, has become essential for countries with low income levels and provides for the development of rural areas. With this situation, the concept of organic farming emerges. This study was carried out in the case of Bursa in order to analyze the international trade and marketing dimension of organic agricultural products in Turkey. In the study, the current situation of Turkey's organic agriculture sector was evaluated in the light of the current data provided by the Ministry of Agriculture and Forestry by considering the vegetable production and export data. This study, which is based on qualitative research method, was carried out using methods of literature review and documentation review. As a result of the analyzes made by using the data of the Ministry of Agriculture and Forestry, related regulations and notifications and domestic and foreign sources, important findings have been reached regarding the export and marketing potential of organic agricultural products in Turkey. In line with the data obtained, suggestions have been developed to increase the competitiveness of organic agricultural products in Turkey in the international market