Üç boyutlu animasyon filmlerde doku ve atmosfer ilişkisi Elif ve Arkadaşları Kapadokya üzerine inceleme
Texture and atmosphere relationship in three dimensional animated films a study on Elif ve Arkadaşları Kapadokya
- Tez No: 915149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AYCAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon Film Yapım Süreci, Atmosfer, Doku Kaplama, Üç Boyutlu Animasyon Film, Animation Film Making Process, Atmosphere, Texture Overlay, Three-Dimensional Animated Film
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Animasyon sineması, izleyiciye sunduğu görsel zenginlik ve derinlik ile sinema dünyasında kendine özgü bir yer edinmiştir. Özellikle üç boyutlu animasyon filmler, görsel anlatımın sınırlarını zorlayarak izleyiciyi büyüleyici dünyalara davet etmektedir. Üç boyutlu animasyon filmler, teknolojik yeniliklerle birlikte, sinema sanatına yeni bir boyut kazandırmıştır. Doku ve atmosfer, bir filmin görsel ve duygusal derinliğini oluşturan önemli unsurlardır. Doku, animasyonun yüzey özelliklerini, malzeme kalitesini ve detaylarını içerirken; atmosfer, filmin genel tonunu, ruh halini ve duygusal yansımasını belirler. Bu iki unsurun uyum içinde kullanımı, izleyicinin filmle kurduğu bağı güçlendirir ve hikâyenin etkileyiciliğini artırmaktadır. Atmosferin başarılı bir şekilde yaratılması, izleyiciyi filmin dünyasına tamamen çekebilir ve hikâyenin duygusal derinliğini artırabilmektedir. Bu tez çalışmasında animasyonun tarihsel gelişimi, üretim teknikleri ve tekniklerin uygulanış biçimleri ve üç boyutlu animasyon yapım süreçleri hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca doku, mekân ve atmosfer kavramlarının üç boyutlu animasyon filmler ile ilişkisi, örnekler üzerinden ele alınmıştır. Bu bilgiler dâhilinde 2020-2023 yılları arasında Türkiye'de yayınlanan üç boyutlu animasyon sinema filmleri ile ilgili genel bilgiler ve özetleri verilerek kullanılan dokular ile atmosfer arasındaki tasarımsal ve teknik görüşler ortaya konmuştur. Son bölümde“Elif ve Arkadaşları Kapadokya”(2023) üç boyutlu animasyon filmi hakkında künye ve hikâyesi anlatılarak, doku ve atmosfer ilişkisinin karakterlerde ve sahnelerde oluşturduğu etkiler teknik detayları ile incelemiştir. Bu tez çalışması, üç boyutlu animasyon filmlerde doku ve atmosferin hikâye anlatımındaki kritik rolünü ve bu iki unsurun izleyici üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışmanın, üç boyutlu animasyon filmleri üzerine yapılacak gelecekteki araştırmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Animation cinema has gained a unique place in the world of cinema with the visual richness and depth it offers to the audience. Especially three-dimensional animated films invite the audience to fascinating worlds by pushing the boundaries of visual expression. Three-dimensional animated films, together with technological innovations, have brought a new dimension to the art of cinema. Texture and atmosphere are important elements that create the visual and emotional depth of a film. Texture includes the surface features, material quality and details of the animation, while atmosphere determines the overall tone, mood and emotional reflection of the film. The use of these two elements in harmony strengthens the audience's bond with the film and increases the effectiveness of the story. The successful creation of atmosphere can fully immerse the audience in the world of the film and increase the emotional depth of the story. In this thesis study, detailed information about the historical development of animation, production techniques and application of techniques and three-dimensional animation production processes are given. In addition, the relationship between the concepts of texture, space and atmosphere with three- dimensional animated films is discussed through examples. Within this information, general information and summaries of three-dimensional animated feature films released in Turkey between 2020-2023 are given, and the design and technical views between the textures used and the atmosphere are presented. In the last chapter, the story of the three- dimensional animated film 'Elif and Friends Cappadocia' (2023) is explained and the effects of texture and atmosphere relationship on characters and scenes are examined in technical details. This thesis study aims to comprehensively reveal the critical role of texture and atmosphere in storytelling in 3D animated films and the effects of these two elements on the audience. It is thought that the study will contribute to future research on three-dimensional animated films.