Okul öncesi öğretmenlerinin duyu bütünleme eğitiminin önemine yönelik farkındalıkları
Preschool teachers' awareness of the importance of sensory integration education
  1. Tez No: 915451
  2. Yazar: ZEYNEP SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE AKKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duyu Bütünleme, Erken Çocuklukta Duyusal İşlev, Duyu Eğitimi, Duyusal İşlemleme, Okul Öncesi Öğretmeni, Sensory İntegration, Sensory Function İn Early Childhood, Sensory Education, Sensory Processing, Preschool Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin duyu bütünleme eğitimine yönelik farkındalık düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, örneklemi İstanbul'un Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde görev yapan 345 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duyu Bütünleme Eğitimine Yönelik Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS ve AMOS programları ile gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliliğini test etmek amacıyla Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmış, güvenirlik analizleri yapılmıştır. Çalışmada demografik değişkenlere göre farkındalık düzeylerindeki farklılıkları incelemek için bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Yapılan analizler, ölçeğin iki faktörlü bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir: Etkinlik Uyarlama ve Bilgi Sahibi Olma. Bu iki faktör, toplam varyansın %73,13'ünü açıklamaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, ölçeğin geçerliğini desteklemiştir. Öğretmenlerin etkinlik uyarlama, bilgi sahibi olma konusunda farkındalık düzeyleri ve genel farkındalık düzeyleri orta seviyede gözükmektedir. Ayrıca, duyu bütünleme eğitimi almış öğretmenlerin, bu eğitimi almamış olanlara kıyasla daha yüksek farkındalık seviyelerine sahip olduğu bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, mevcut literatür ile uyumlu olarak tartışılmış ve okul öncesi eğitim programlarına duyu bütünleme eğitiminin dahil edilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the awareness levels of preschool teachers regarding sensory integration training. The study employed a quantitative research method and the sample consisted of 345 preschool teachers working in the districts of Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece and Gaziosmanpaşa in Istanbul. The“Awareness Scale for Preschool Teachers Regarding Sensory Integration Training,”developed by the researcher, was used as the data collection tool in the study. The data analysis was conducted using SPSS and AMOS software. To test the construct validity of the scale, Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were applied and reliability analyses were conducted. In the study, independent samples t-test and ANOVA were used to examine the differences in awareness levels based on demographic variables. The analyses conducted have shown that the scale has a two-factor structure: Adaptation of Effectiveness and Knowledge Ownership. These two factors account for 73.13% of the total variance. The results of the confirmatory factor analysis have supported the validity of the scale. The teachers' levels of awareness regarding activity adaptation and knowledge are observed to be at a moderate level. It has also been found that teachers who have received sensory integration training have higher levels of awareness compared to those who have not received this training. The results of the study have been discussed in accordance with the existing literature and recommendations have been developed for the inclusion of sensory integration training in preschool education programs.