Yetişkinlerde obsesif kompülsif bozukluk sosyal kaygı vepsikolojik dayanıklılığın incelenmesi
Relationship of obsessive compulsive disorder in adults with social anxiety and psychological durability
- Tez No: 916104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif, Kompülsif, Sosyal Kaygı, Psikolojik Dayanıklılık, Obsessive, Compulsive, Social Anxiety, Psychological Durability
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), şiddetli sıkıntıya neden olan ve kişinin işlevsellik yeteneğini bozan kalıcı obsesyonlar ve kompulsiyonlar ile karakterize bir ruhsal hastalıktır. Obsesyon, strese neden olan, intürisif ve uygun olmayan düşünce, fikir, hayal ve dürtülerin bir örüntüsü olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, yetişkinlerde obsesif kompülsif bozukluk sosyal kaygı ve psikolojik dayanıklılığın incelenmesidir. Araştırma bir inceleme çalışması olduğu için araştırma modeli olarak betimsel tarama modeli tercih edilmiştir. Bu çalışmanın grubu 2022 yılında İzmir bölgesindeki hastaneler ve özel psikolojik danışmanlık merkezinde tedavi görmüş veya halen görmekte olan bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilen 18 yaş ve üzeri obsesif kompülsif tanısı almış 400 katılımcıdan oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Maudsley Obsesif Kompülsif Soru Listesi, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği olarak kullanılmıştır. Araştırmanın bulgusunda kontrol etme ile temizlik düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü; yavaşlık, kuşku, ruminasyon düzeyleri arasında güçlü düzeyde pozitif yönlü; maudsley obsesif kompülsif düzeyleri arasında çok güçlü düzeyde pozitif yönlü; kaygı, kaçınma ve sosyal kaygı düzeyleriarasında zayıf düzeyde pozitif yönlü; psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında zayıf düzeyde negatif yönlü ve anlamlı ilişkilerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede araştırma sonuçlarında, test edilen değişkenler için genel anlamda obsesyonlar ve kompulsiyonlar anlamlı bulunmuştur. Ancak beklenen psikolojik dayanıklılık düzeyinde anlamlı sonuçlar bulunamamıştır. Bu yüzden yine obsesif-kompulsif puanları ile başka bir değişken arasındaki ilişki incelenebilir. Araştırmada OKB ile sosyal kaygı ve psikolojik dayanıklılık arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. OKB puanları artıkça sosyal kaygı düzeyinin arttığı psikolojik dayanıklık düzeyinin azaldığı görülmektedir. Bu bağlamda Psikologlar tarafından bireylere OKB üzerine klinik destek verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a mental illness characterized by permanent obsessions and compulsions that cause severe distress and disrupt one's functionality. Obsression is defined as a pattern of stress -causing, intersection and inappropriate thoughts, ideas, dreams and impulses. In this context, the aim of the study is to examine social anxiety and psychological strength of obsessive compulsive disorder in adults. Since the research was a study study, the descriptive screening model was preferred as a research model. The group of this study was composed of individuals who were treated or still seeing in the hospitals and private psychological counseling center in İzmir region in 2022. The sample of the study was composed of 400 participants who have been diagnosed with obsessive compulsive age of 18 years and more selected by the purposeful sampling method. In order to collect data, the personal information form was used as Maudsley Obsessive Compulsive Question List, Liebowitz Social Anxiety Scale and Short Psychological Struggle Scale. In the finding of the research, the moderate positively between the control and cleaning levels; Slowness, suspicion, rumination levels strongly positively positively; Maudsley obsessive compulsive levels are very strong positively positive direction; Weakly positively positive in terms of anxiety, avoidance and social anxiety levels; It was found that there were negative and significant relationships between the levels of psychological robustness. In this context, obsessions and compulsions were found to be significant for the variables tested. However, no significant results were found at the expected psychological resistance level. Therefore, the relationship between obsessive-compulsive scores and another variable can be examined. In the study, a significant relationship was found between OCD and social anxiety and psychological strength. It is seen that the level of psychological resistance decreases as the level of social anxiety increases as OCD scores increase. In this context, it may be recommended to give clinical support to individuals by psychologists.