Kinezyo bantlama uygulamasının sağlıklı genç erişkinlerde postür üzerineetkisi
The effect of kinesio taping on posture in healthy young adults
- Tez No: 917459
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GELER KÜLCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: kinezyo bantlama, torakal kifoz, lomber lordoz, postür, kinesio taping, thoracic kyphosis, lumbar lordosis, posture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Uzun süre oturarak çalışmak zorunda kalan sağlık çalışanlarında postür bozukluklarına sık olarak rastlanmaktadır. Düzenli egzersiz yapılmadığı zaman torakal kifoz ve lomber lordoz değerlerinde bozulmalar görülmektedir. Düzenli egzersizlerin bunun önüne geçebileceği bilinmektedir. Kinezyo bantlama uygulaması diğer endikasyonları dışında postür bozukluluklarında da faydalanılan yöntemlerden biridir. Literatürde etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı sağlıklı genç erişkinlerde kinezyo bantlama uygulamasının postür egzersizlerine ek katkı sağlayıp sağlamadığını anlamak ve diğer etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza hastanemizde çalışmakta olan sağlık çalışanları dahil edilme ve dışlama kriterleri göz önünde bulundurularak alınmıştır. Çalışmaya alınan 94 kişi randomize olarak iki gruba ayrıldı. Kinezyo bant + egzersiz grubu (Grup 1) ve egzersiz grubu (Grup 2) olarak belirlendi. Hastaların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durumu, mesleki durumu, boy, kilo gibi demografik verileri kaydedildi. Değerlendirme parametreleri torakal kifoz ve lomber lordoz açılarının Goniometer Pro uygulaması ile ölçümleri, yaşam kalitesi için Nottingham sağlık profili, Ultrasonografi ile T8 seviyesinden derin torakal paraspinal ve L3 seviyesinden multifidus kas kalınlığı ölçümleri olarak belirlendi. Her iki gruba da postüral algı eğitimi, klinik deneyimlere dayanılarak oluşturulmuş haftanın 4 günü toplamda 12 hafta boyunca uygulanacak postür düzeltici bir ev egzersiz programını verildi. Grup 1'e kinezyo bantlama; fonksiyonel düzeltme tekniği ile haftada 1 kere, toplamda 4 seans olacak şekilde 4 hafta boyunca, deneyimli bir fiziyatrist tarafından uygulandı. Değerlendirmeler tedavi öncesi, 4.hafta ve 12. haftada yapıldı. Grup 1'e kinezyo bantlama sonrası 30.dakikada torakal kifoz ve lomber lordoz açıları için ek ölçümler yapıldı Bulgular: Grup 1 44 kişi, Grup 2 45 kişi olacak şekilde çalışmayı tamamladı. Her iki gurup arasında, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, medeni durum, x meslek, eğitim durumu, goniometer pro ile torakal kifoz ve lordoz ölçümü, Ultrasonografi ile kas kalınlığı ölçümleri, Nottingham sağlık profilinin alt parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Her iki grupta da goniometer pro ile yapılan torakal kifoz ölçümlerindeve lomber lordoz ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme tespit edilmiştir (p0,05). Ultrasonografi ile T8 ve L3 seviyesinden yapılan kas kalınlığı ölçümlerinde her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı artış görülmüştür (p0,05). Sonuç: Sağlıklı genç erişkinler üstünde yaptığımız bu klinik çalışma sonucunda, postür egzersizlerine ilave olarak eklenen fonksiyonel düzeltme metodu ile uygulanan Kinezyo bantlama, torakal kifoz ölçümünde, lomber lordoz ölçümünde, NSP alt parametreleri üstünde, kas kalınlığı ölçümlerinde egzersize ek fayda sağlamamıştır. Hem KB ile postür egzersizlerinin birlikte uygulanması hem de tek başına postür egzersizlerinin uygulanması, torakal kifoz ve lomber lordoz açılarını azaltıp, NSP'nin tüm alt parametrelerinde iyileşme sağlayıp, LM ve DTP kas kalınlığını arttırmıştır. Egzersizin tek başına DTP kas kalınlığını daha fazla arttırdığı görülmüştür, bu sonuç tesadüfi olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Postural disorders are commonly observed among healthcare workers who are required to sit for extended periods. In the absence of regular exercise, thoracic kyphosis and lumbar lordosis values tend to deteriorate. It is well-established that regular exercise can play a significant role in preventing such issues. In addition to other treatment modalities, kinesio taping is frequently employed as a method for managing postural disorders. Studies in the literature have demonstrated its efficacy. The present study aims to investigate whether kinesio taping provides additional benefits when combined with posture exercises and to evaluate its other potential effects in healthy young adults. Materials and Methods: Healthcare workers from our hospital were included in the study based on predefined inclusion and exclusion criteria. A total of 94 participants were randomly assigned to two groups: group 1 was designated as the kinesio tape + exercise group, while the Group 2 was assigned as the exercise group. Demographic data, including age, gender, educational status, marital status, occupational status, height, and weight, were recorded. The evaluation parameters included thoracic kyphosis and lumbar lordosis angles, which were measured using the Goniometer Pro application; the Nottingham Health Profile for quality of life; deep thoracic paraspinal muscle thickness at the T8 level; and multifidus muscle thickness at the L3 level, all measured via ultrasonography. Both groups received posture perception training and a posture-correcting home exercise program based on clinical experience, to be performed four days a week for a total of 12 weeks. In the group 1, kinesio taping was applied by an experienced physiatrist using a functional correction technique once a week for four weeks, with a total of four sessions. Evaluations were conducted before the treatment, at the end of the 4th week, and at the end of the 12th xii week following the treatment. Additional measurements of thoracic kyphosis and lumbar lordosis angles were taken 30 minutes after kinesio taping in the first group. Results: Group 1 consisted of 44 participants, while Group 2 consisted of 45 participants. No statistically significant differences were observed between the two groups in terms of age, gender, body mass index, marital status, occupation, educational status, kyphosis and lordosis measurements obtained using the Goniometer Pro, muscle thickness measurements obtained via ultrasonography, or all sub-parameters of the Nottingham Health Profile (p>0.05). A statistically significant improvements were observed in thoracic kyphosis and lumbar lordosis measurements using the Goniometer Pro in both groups (p 0.05). Muscle thickness measurements at the T8 and L3 levels, as assessed by ultrasonography, showed statistically significant increases in both groups (p0.05). Conclusion: In this clinical study conducted on healthy young adults, Kinesio taping applied using the functional correction method, in addition to posture exercises, did not provide any additional benefit in terms of thoracic kyphosis and lumbar lordosis measurements, NSP sub-parameters, or muscle thickness measurements. Both the combined application of Kinesio taping and posture exercises, as well as posture exercises alone, resulted in a reduction in thoracic kyphosis and lumbar lordosis angles, improvement in all NSP sub-parameters, and an increase in LM and DTP muscle thickness. Exercise alone led to a greater increase in DTP muscle thickness; however, this result may be coincidental.