Servikal displazide ve servikal kanserlerdestathmin ile metastaz ve kötü prognoz ilişkisi
Relationship of stathmin with metastasis and poor prognosis in cervical dysplasia and cervical cancer
  1. Tez No: 917465
  2. Yazar: İZEL GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKBAL TEMEL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal displazi, Serviks Kanseri, Stathmin, STMN1, Cervical Dysplasia, Cervical Cancer, Stathmin, STMN1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Stathminin, serviks displazisinde ve serviks kanserlerinde immünhistokimyasal olarak boyanma farklılığını göstermek ve kötü prognostik faktörlerle ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Jinekoloji Onkoloji Kliniğinde 1 Haziran 2020 – 10 Ekim 2024 tarihleri arasında tanı almış olan ve çalışmamızın dahil olma kriterlerini taşıyan normal servikal doku, CIN3, SCC, adenokarsinom patoloji sonuçlarına sahip 72 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Bu hastaların patoloji örneklerinde Stathmin ile immünhistokimyasal olarak boyanmalarına bakıldı. Boyanma yüzde ve yoğunlukları gruplar arasında ve gruplar içindeki kötü prognostik faktörler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Boyanma yüzdesi ve yoğunluğu değişkenine ilişkin sonuçlarda p=0,000 olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulundu. CIN3 ve SCC tanılı olgularda %50 üstü boyanma açısından diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde fark görüldü. CIN3 tanılı olgu grubundaki tüm hastaların patoloji preparatları %50 üstü ve kuvvetli olarak boyandı. SCC tanılı olgu grubunun %66,7 si %50 üstü ve %61,1'i, kuvvetli boyanma gösterdi. SCC tanılı olgu grubundaki kötü prognostik faktörlerle Stathmin ekpresyonun yüksekliği karşılaştırıldığında; parametrium tutulumu, LVSI pozitifliği, perinöral invazyon, lenf nodu tutulumu ve metastazı olan hastalarda daha yüksek boyanma görüldü. Aynı zamanda HPV 16 pozitifliği gösteren olguların %83,3'ü %50 üstü ve %75'i kuvvetli, HPV 18 pozitifliği gösteren olguların %80'i %50 üstü ve kuvvetli boyandı. Bu sonuçlar literatür ile uyumlu bulundu. Sonuç: Çalışmamızda gruplar arası boyanma farklılığı bulundu. CIN3 ve SCC tanılı olgularda boyanma yüzdeleri ve yoğunlukları daha yüksek orandaydı. Aynı zamanda SCC tanılı hasta grubunda kötü prognoz göstergesi olan olguların patoloji materyalleri daha yüksek oranda ve kuvvetli boyanmıştı. Bu çalışmanın sonuçlarının serviks displazi ve kanserinin takibinde, tedavisinde öncü olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to demonstrate the differences in immunohistochemical staining of Stathmin in cervical dysplasia and cervical cancer and to evaluate its association with poor prognostic factors. Materials and Methods: We retrospectively analyzed data from 72 patients diagnosed with normal cervical tissue, CIN3, squamous cell carcinoma (SCC), and adenocarcinoma at the Gynecologic Oncology Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between June 1, 2020, and October 10, 2024. Only patients meeting the inclusion criteria were enrolled. Immunohistochemical staining for Stathmin was performed on the pathological specimens of these patients. Staining percentages and intensities were compared both between and within groups, as well as in relation to poor prognostic factors. Results: A statistically significant difference was observed between the groups concerning staining percentage and intensity (p = 0.000). Cases of CIN3 and SCC showed significantly higher staining above 50% compared to other groups. All CIN3 cases exhibited staining above 50% with strong intensity. In the SCC group, 66.7% of cases demonstrated staining above 50%, and 61.1% showed strong staining. Higher Stathmin expression was significantly associated with poor prognostic factors in the SCC group, including parametrium involvement, lymphovascular space invasion (LVSI) positivity, perineural invasion, lymph node involvement, and metastasis. Additionally, 83.3% of HPV-16 positive patients exhibited staining above 50%, with 75% showing strong staining, while 80% of HPV-18 positive patients displayed both high (>50%) and strong staining. These findings were consistent with data from the existing literature. Conclusion: Our study identified notable differences in Stathmin staining among the groups. Staining percentages and intensities were significantly higher in patients diagnosed with CIN3 and SCC. Moreover, cases with poor prognostic indicators within the SCC group exhibited stronger and more extensive staining. We believe that these findings may contribute to advancements in the follow-up and treatment strategies for cervical dysplasia and cervical cancer.