The predictors of preservice ELT teachers' meta-motivational and metacognitive strategic competencies in relation to their academic literacy levels
Öğretmen adaylarının akademik okuryazarlık seviyeleriyle ilişkilendirilen meta-motivasyonel ve meta-bilişsel stratejik yeteneklerinin öngörücüleri
- Tez No: 917769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Self-Regulation, Language Learning Strategies, Meta-Cognition, Meta-Motivation, Teacher Education
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma, İngilizce Öğretmenliği (ELT) bölümü öğrencilerinin meta-bilişsel ve meta-motivasyonel strateji yeterlikleri ile akademik okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu yeterlikleri etkileyen temel öngörücü faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel veri toplama aracı, nicel veriler için Oxford'un Stratejik Öz-Düzenleme (S2R) Modeli'ne dayalı olarak geliştirilen anket ve nitel veriler için hazırlanan açık uçlu sorulardır. Pilot çalışmanın sonuçları, anketin yüksek iç tutarlılığa sahip olduğunu ve ölçeğin yapı geçerliğinin yeterli olduğunu ortaya koymuştur. Ana çalışmada, örneklem genişletilmiş ve anketin Cronbach's Alpha değeri daha da yükselmiştir. Karma yöntem araştırma deseni kullanılarak, nicel veriler birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinden toplanmış, nitel veriler ise öğrencilerin serbest bir şekilde cevaplayabilecekleri açık uçlu sorulardan elde edilmiştir. Nicel analizler, dördüncü sınıf öğrencilerinin birinci sınıf öğrencilere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek meta-bilişsel ve meta-motivasyonel strateji farkındalığına sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, akademik okuryazarlık ile strateji yeterlikleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuş ve akademik deneyimin strateji farkındalığının gelişiminde önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Nitel analiz sonuçları, öğrencilerin strateji kullanımını şekillendiren temel öngörücü faktörler arasında bağlantı kurma ihtiyacı, eleştirel düşünme, özerklik, öz izleme, kültürel ilgi, kariyer hedefleri ve sosyal etkileşim gibi süreçlerin yer aldığını göstermektedir. Özellikle, öğrencilerin akademik bağlamda bilgiye erişim, bilgiyi değerlendirme ve öz düzenleme süreçlerini geliştirmesi, hem metabilişsel farkındalığı hem de motivasyonel süreçleri desteklemiştir. Bu bağlamda, öz düzenleme ve strateji farkındalığına odaklanan eğitim programlarının geliştirilmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimeler : Öz-Düzenleme, Dil Öğrenme Stratejileri, Meta-Biliş, Meta-Motivasyon, Öğretmen Eğitimi
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between the meta-cognitive and meta-motivational strategy competencies and academic literacy levels of English Language Teaching (ELT) students and to determine the basic predictive factors affecting these competencies. The main data collection tool of the research was a questionnaire developed based on Oxford's Strategic Self-Regulation (S2R) Model for quantitative data and questions prepared for qualitative data. The results of the pilot research revealed that the questionnaire had high internal consistency, and the construct validity of the scale was sufficient. In the main research, the sample was expanded, and the Cronbach's Alpha value of the questionnaire increased. Using a mixed-methods research design, quantitative data were collected from first and fourth-year students, while qualitative data were obtained from open-ended questions. Quantitative analyses showed that fourth-year students had significantly higher meta-cognitive and meta-motivational strategy awareness compared to first-year students. In addition, a positive relationship was found between academic literacy and strategy competencies, and academic experience was found to play an important role in the development of strategy awareness. Qualitative analysis results show that the main predictive factors shaping students' strategy use include the need to make connections, critical thinking, autonomy, self-monitoring, cultural interest, career goals, and social interaction. In particular, students' development of information access, evaluation, and self-regulation processes in the academic context supported both metacognitive awareness and motivational processes. In this context, it is recommended that education programs focusing on self-regulation and strategy awareness be developed.