Koroner arter hastalığı tanısı alan hastalarda MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5a/6a) gen varyasyonları ve serum demir, bakır, çinko düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variations and serum iron, copper, zinc levels in patients diagnosed with coronary artery disease
  1. Tez No: 918899
  2. Yazar: ESRA ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gen varyasyonları, eser elementler, Coronary artery disease, MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
“Koroner arter hastalığı tanısı alan hastalarda MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gen varyasyonları ve serum demir, bakır, çinko düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2024. Giriş ve Amaç: Koroner Arter Hastalığı (KAH), tüm dünyada hem çevresel hem de genetik etkiler sebebiyle, her yıl binlerce erişkini etkileyen ve en sık görülen hastalıklardan biridir. Hastalığın patolojisini anlamak adına bu gen varyasyonlarının belirlenmesi oldukça önemlidir. KAH riski taşıyan kişilerde erken tanı için, gen varyasyonları ile eser elementleri birlikte değerlendirerek klinik açıdan önlemler alınmasına önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda; KAH tanısı alan hastalarda MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP- 2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gen varyasyonları ve serum demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn) düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve KAH'a sebep olabileceği düşünülen olası risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, 110 KAH hastası ve 110 kontrol grubu dahil edilerek, periferik venöz kandan elde edilen DNA örneklerinden gen varyasyonları genotip dağılımları polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ve restriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi yöntemleri uygulanarak genetik yatkınlık saptandı. Serum eser element ölçümleri için titrisol standart solüsyonundan çözeltiler hazırlandı. Her elemente uygun hava-asetilen gaz karışımı Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi'ne (Shimadzu AA-6800) standart çözeltiler verilerek elementlerin konsantrasyon-kalibrasyon grafikleri çizildi. Her grubun serum örneklerinden Fe, Cu ve Zn düzeyleri belirlendi. Bulgular: Koroner arter hastalığı tanısı almış bireyler grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında, MMP-1 (-1607 1G/2G) gen varyasyonu hasta grubunda 2G/2G daha yüksek bulunurken kontrol grubunda 1G/2G daha yüksek, MMP-2 (-1306 C/T) gen varyasyonu hasta grubunda TT genotipi daha yüksek bulunurken kontrol gubunda CC genotipinin daha yüksek olduğu, MMP-3 (-1171 5A/6A) hasta grubunda 5A/6A genotipinin kontrol grubuna göre daha yüksek, kontrol grubunda 5A/5A genotipinin daha yüksek olduğu bulundu. MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gen varyasyonlarının genotip dağılımları ile serum Fe, Cu, Zn düzeyleri ve Cu/Zn oranı istatiksel olarak değerlendirildiğinde; MMP-3 (-1171 5A/6A) gen varyasyonlarının 5A/6A-6A/6A genotipleriyle serum Zn düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda sonuç olarak; KAH tanısı almış olan hasta grubu için, diabetes mellitus, hipertansiyon, kolesterol ve sigara kullanımı hastalık için risk faktörleri olabileceklerini, MMP-1 (-1607 1G/2G) gen varyasyonunun 2G/2G, MMP-2 (-1306 C/T) gen varyasyonunun TT ve MMP-3 (-1171 5A/6A) gen varyasyonunun 5A/5A genotiplerini taşıyan bireylerin KAH'a yakalanma olasılığının daha yüksek olabileceğini, serum Fe, Cu, Zn düzeyleri ve Cu/Zn oranının KAH'da takip edilmesi gereken değerler olabileceğini, MMP-3 (-1171 5A/6A) gen varyasyonunun 5A/6A-6A/6A genotiplerinin Zn ile birlikte değerlendirilerek klinik açıdan KAH riski taşıyan kişilerde hastalığa yakalanmadan gerekli önlemlerin alınmasına katkı sağlayabileceğini, KAH riski taşıyan bireylerde, hastalık ortaya çıkmadan önce gen varyasyonları ve eser elementleri bir arada değerlendirmenin, klinik açıdan önleyici tedbirler alınmasına önemli katkılar sağlayabileceğini ifade edebiliriz.
Özet (Çeviri)
“The relationship between MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variations and serum iron, copper, zinc levels in patients diagnosed with coronary artery disease”, Trakya University, Institute of Health Science, Biophysics Department, Master Thesis, Edirne, 2024. Background and Aim: Coronary Artery Disease (CAD) is one of the most common diseases that affects thousands of adults every year due to both environmental and genetic influences all over the world. It is very important to identify these gene variations in order to understand the pathology of the disease. It is thought that evaluating gene variations and trace elements together can make significant contributions to taking clinical precautions for early diagnosis in people at risk of CAD. In our study; examining the relationship between MMP-1 (-1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variations and serum iron (Fe), copper (Cu), zinc (Zn) levels in patients diagnosed with CAD and It was aimed to determine possible risk factors that are thought to cause CAD. Material and Methods: 110 CAD patients and 110 control groups were included in the study, and genetic predisposition was determined by applying gene variations, genotype distributions, polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism methods from DNA samples obtained from peripheral venous blood. For serum trace element measurements, solutions were prepared from titrisol standard solution. Concentrationcalibration graphs of the elements were drawn by applying standard solutions to the Atomic Absorption Spectrophotometer (Shimadzu AA-6800) with air-acetylene gas mixture suitable for each element. Fe, Cu and Zn levels were determined in the serum samples of each group. Results: Between the group of individuals diagnosed with coronary artery disease and the healthy control group, the MMP-1 (-1607 1G/2G) gene variation was found to be 2G/2G higher in the patient group, while 1G/2G was higher in the control group and MMP-2 (-1306 C/T) ) gene variation, while the TT genotype was found to be higher in the patient group, the CC genotype was found to be higher in the control group, the 5A/6A genotype was found to be higher in the MMP-3 (-1171 5A/6A) patient group than the control group, and the 5A/5A genotype was found to be higher in the control group. Genotype distributions of MMP-1 (- 1607 1G/2G), MMP-2 (-1306 C/T), MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variations and statistical data on serum Fe, Cu, Zn levels and Cu/Zn ratio. When evaluated as; A statistically significant difference was found between the 5A/6A-6A/6A genotypes of MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variations and serum Zn levels. Conclusion: As a result of our study; For the patient group diagnosed with CAD, diabetes mellitus, hypertension, cholesterol and smoking may be risk factors for the disease, MMP-1 (- 1607 1G/2G) gene variation 2G/2G, MMP-2 (-1306 C/T) gene variation. Individuals carrying TT variation and MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variation 5A/5A genotypes may be more likely to develop CAD, and serum Fe, Cu, Zn levels and Cu/Zn ratio may be values that should be monitored in CAD, 5A/6A-6A/6A genotypes of MMP-3 (-1171 5A/6A) gene variation can be evaluated together with Zn and may contribute to taking the necessary precautions before the disease occurs in individuals at clinical risk of CAD. We can state that evaluating these and trace elements together can make significant contributions to taking clinical preventive measures.