Üniversite öğrencilerinde aile aidiyeti ve stresle başa çıkma tarzlarının incelenmesi
  1. Tez No: 918987
  2. Yazar: YONCA ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile aidiyeti, Stres, Stresle başa çıkma, Family, Family belonging, Coping with stress, Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde aile aidiyeti ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaç doğrultusunda amaçsal örnekleme yöntemi belirlenmiş, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde öğrenim gören 300 üniversite öğrencisi çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Aile Aidiyeti Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği yüz yüze şekilde uygulanmıştır. Veri seti normal bir dağılım gösterdiği için verilerin analizinde bağlantısız örneklemler t testi, Pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon ve çift yönlü varyans analizi gibi parametrik testler tercih edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre erkekler kadınlara göre daha yüksek aile aidiyeti ve kendilik aidiyetine sahiptir. Cinsiyete göre stresle başa çıkma tarzları arasındaki farklılaşmalar incelendiğinde kadınların çaresiz stresle başa çıkma tarzı puanlarının, erkeklere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Korelasyon analizi sonuçlarına bakıldığında, kendilik aidiyeti ile iyimser stresle başa çıkma tarzı alt ölçekleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Basit doğrusal regresyon analizi sonucu incelendiğinde, kendilik aidiyeti alt boyutunun iyimser yaklaşım üzerinde pozitif yönde anlamlı bir yordayıcı etkisi olduğu bulunmuştur. Çift yönlü varyans analizi sonuçları, aile ile birlikte yaşama durumu ve aile aidiyeti değişkenlerinin ana etkilerinin ve etkileşim etkisinin etkili stresle başa çıkma tarzında anlamlı olmadığı görülmüştür. Aile ile birlikte yaşama durumu ve aile aidiyeti değişkenlerinin etkisiz stresle başa çıkma tarzında ise birlikte anlamlı bir farklılaşma ortaya çıkardığı bulunmuştur. Bu sonuç, aile birlikte yaşama durumu ve aile aidiyeti değişkenlerinin etkileşim etkisinin etkisiz stresle başa çıkma tarzları üzerinde anlamlı bir farklılaşma meydana getirdiğini göstermektedir. Bu sonuca göre, ailesi ile birlikte yaşayan ve yüksek aidiyet gösteren bireyler etkisiz stresle başa çıkma tarzlarına daha sık başvurmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar toplumsal cinsiyet rolleri, helikopter ebeveynlik tutumu, biyolojik, sosyal ve kültürel faktörler bağlamında tartışılmıştır. Araştırma sonuçları literatürde daha önce gerçekleştirilen çalışmalar ile karşılaştırılmış, benzerlik ve farklılıkları ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlara göre araştırmacılara, klinisyenlere ve devlete çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between family belonging and styles of coping with stress in university students. For this purpose, the purposeful sampling method was determined and 300 university students studying at Cyprus International University were included in the study. Sociodemographic information form, Family Belonging Scale and Stress Coping Styles Scale were applied face to face to the participants. Since the data set showed a normal distribution, parametric tests such as disconnected samples t-test, Pearson correlation analysis, simple linear regression and bidirectional analysis of variance were preferred in the analysis of the data. According to the results of the research, men have higher family belonging and selfaffirmation than women. When the differences between the styles of coping with stress by gender were examined, it was found that women's scores of coping with helpless stress were higher than men. Looking at the results of the correlation analysis, it has been determined that there is a sub-positive relationship between selfaffirmation and optimistic stress-coping style. When the results of the simple linear regression analysis were examined, it was found that the sub-dimension of selfaffirmation had a positive and significant predictive effect on the optimistic approach. The results of the two-way analysis of variance, the main effects of living with the family and family belonging variables, and the interaction effect were found to be not significant in the effective way of coping with stress. It was found that the variables of family cohabitation and family belonging together revealed a significant difference in the way of coping with ineffective stress. This result shows that the interaction effect of family cohabitation and family belonging variables creates a significant difference on ineffective stress coping styles. According to this result, individuals who live with their families and show a high sense of belonging resort to ineffective stress coping styles more frequently. The results obtained within the scope of the research were discussed in the context of gender roles, helicopter parenting attitude, biological, social and cultural factors. The results of the research were compared with the previous studies in the literature, and their similarities and differences were revealed. According to the results obtained, various suggestions were made to researchers, clinicians and the state.