Diyanet İşleri Başkanlığının gençlik alanında yaptığı manevi danışmanlık hizmetlerinin din eğitimi açısından incelenmesi (Üniversite öğrencileri örneği)
A review of spiritual counseling services provided by the Residency of Religious Affairs for youth investigation in terms of religious education (Universty students sample)
- Tez No: 934138
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHÇEKAPILI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Religion, Spiritual Counseling and Guidance, Youth, Religious Education, Religious Official
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Toplumun geleceğini gençler oluşturur. Geleceğini düşünen toplumların çocuklarını ve gençlerini ahlaklı birer birey olarak milli manevi değerlerle, erdemlerle yetiştirmesi gelecek için yapılacak en önemli yatırımdır. Değişen ve gelişen dünyada gençlerin eğitiminde farklı yöntemlere başvurmak, disiplinler arası çalışmak ve kurumlarla işbirliği içinde hareket etmek tercih edilmektedir. Üniversite yılları, gençlik döneminin özel ilgi ve çabayı gerektiren hassas dönemleridir. Bu sebeple Diyanet İşleri Başkanlığı, din görevlileri kanalıyla üniversite öğrencilerine KYK yurtlarında ve gençlik merkezlerinde manevi danışmanlık hizmeti vermektedir. Üniversite öğrencilerinin eğitim, yurt gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra manevi ihtiyaçlarını karşılamaya hayatlarındaki anlam arayışlarında ve sorunlarının çözümünde yardımcı olmaya çalışmaktadır. Din hizmetinde klasik uygulamalara ilave olarak son yıllarda toplumun farklı kesimlerine yönelik sosyal ve kültürel içerikli din hizmetleri modelleri uygulanmaktadır. Uygulamaya koyulan bu yeni alanlarda etkin ve verimli olabilmek, din eğitiminin yaklaşım ve önerilerini doğrultusunda çalışmaların gözden geçirilmesi ile ilişkilidir. Bu araştırma, Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) gençlik alanındaki manevi danışmanlık hizmetlerinin üniversite öğrencileri özelinde mevcut durumunu, din görevlilerinin danışmanlık tecrübesini, öğrencilerin problemlerinde manevi danışmanlığa yönelme hallerini Marmara Bölgesi örneğinde incelemeyi amaçlayan nitel bir araştırmadır. Araştırmanın teorik çerçevesi pastoral psikoloji, psikoloji, manevi danışmanlık, DİB gençlik alanındaki çalışmalardan oluşturulmuştur. Teorik bölümde gençlik dönemi özellikleri, manevi danışmanlık kavramsal çerçeve ve tarihsel gelişim, gençlik dönemi manevi danışmanlık ve rehberlik ihtiyacı ele alınmıştır. Bu bölümde gençlik dönemi genel olarak değerlendirilip manevi danışmanlığın kurumsal gelişiminden ve DİB manevi danışmanlık alanlarından bahsedilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde ise Balıkesir, Bursa, Edirne, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerinden toplam 26 din görevlisinden ve din görevlilerinin manevi danışmanlık yaptığı 24 üniversite öğrencisinden yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Araştırma bulguları betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada üniversite öğrencilerinin manevi danışmanlığa gereksinimi olduğu ve manevi danışmanlığın kurumsallaşmasına ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Young people form the future of society. Raising their next generation with the appropriate moral and national values is a cruical investment for societies that think about their future. In the ever changing and developing world, different inter-disciplinary methods in corporation with various instutions are employed in educating the youth. University years are sensitive periods of youth that require special attention and effort. For this reason, the Presidency of Religious Affairs provides spiritual counseling and guidance services to university students in KYK dormitories and youth centers through religious officials. It tries to meet the spiritual needs of university students, as well as their basic needs such as education and dormitory, and to help them in their search for meaning in their lives and in solving their problems. In addition to classical practices in religious services, religious service models with social and cultural content have been implemented for different segments of society in recent years. Effectiveness in these new areas of practice depends on reviewing the studies in line with the approaches and suggestions of religious education. This research is a qualitative research that aims to examine the current situation of the spiritual counseling services of the Presidency of Religious Affairs (DİB) for youth, specifically for university students, the counseling experience of religious officials, and the students' tendency to turn to spiritual counseling for their problems, in the example of the Marmara Region. The theoretical framework of the research is based on studies in the fields of pastoral psychology, psychology, spiritual counseling and religious education. In the theoretical part, the characteristics of the youth period, the conceptual framework and historical development of spiritual counseling, and the need for spiritual counseling and guidance in the youth period are discussed. In this section, the youth period is evaluated in general and the institutional development of spiritual counseling and the fields of spiritual counseling of the DIB are reviewed. In the practical part of the research, a total of 26 religious officials from Balıkesir, Bursa, Edirne, Kocaeli, Tekirdağ and Yalova provinces and 24 university students under their spiritual counseling were interviewed with semi-structured interview questions for data collection. The findings were subjected to descriptive and content analysis. In the research, the need for spiritual counseling of university students and the need for institutionalization of spiritual counseling were determined.