Farklı dik yön boyutlarına sahip bireylerde interradikular alandaki kemik yoğunluğunun fraktal analiz yöntemiyle değerlendirilmesi.
Assessment of bone density in interradicular areas using fractal analysis method in individuals with different vertical growth patterns
  1. Tez No: 919587
  2. Yazar: MEHMAN AMIRASLANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET ÖZDEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mini vida, Kortikal kemik kalınlığı, Fraktal analiz, Hounsfield ünitesi, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Miniscrew, Cortical bone thickness, Fractal analysis, Hounsfield unit, Cone beam computed tomography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı dik yön büyüme paternine sahip bireylerde ortodontik mini vida uygulamaları için önemli olan interradiküler, infrazigomatik krest (IZC) ve mandibular bukkal shelf (MBS) bölgelerinde kortikal ve trabeküler kemik yoğunluğu ile kemik kalınlıklarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Materyal ve metot: Çalışmaya İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvuran, Sınıf I iskeletsel ilişkiye sahip hipodiverjan (n=30), normodiverjan (n=30) ve hiperdiverjan (n=30) toplam 90 bireyin KIBT görüntüleri dahil edilmiştir. Maksilla ve mandibulada interradiküler bölgelerde, IZC ve MBS alanlarında kortikal kemik kalınlığı, trabeküler kemik kalınlığı, total alveolar kemik kalınlığı ölçülmüştür. Ayrıca bu bölgelerde kortikal kemik yoğunluğu Hounsfield Unit (HU) ve trabeküler kemik yoğunluğu fraktal analiz (FA) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hipodiverjan bireylerde kortikal kemik kalınlığı ve yoğunluğu diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. IZC bölgesinde, MBS 16 DB bölgesi MBS 16 MB bölgesine göre daha kalın kortikal kemik yapısı göstermiştir. MBS bölgesinde distal bölgedeki kortikal kemik kalınlığı, mezial bölgeye göre daha yüksek değerler sergilemiştir. Tüm gruplarda posterior bölgelerden anterior bölgelere doğru gidildikçe trabeküler kemik ve total alveolar kemik kalınlıklarında anlamlı azalma gözlenmiştir. Hiperdiverjan bireylerde hem kortikal kemik kalınlığı hem de yoğunluğu diğer gruplara göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Mini vida uygulamaları için en uygun hasta grubu hipodiverjan bireyler olarak değerlendirilmiştir. Posterior bölgeler, özellikle mandibulada 46-47 ve 45-46 bölgeleri, yüksek kortikal kemik kalınlığı nedeniyle mini vida uygulamaları için ideal bölgeler olarak belirlenmiştir. Hiperdiverjan bireylerde ise kortikal kemik kalınlığı ve yoğunluğunun düşük olması nedeniyle mini vida uygulamalarında daha dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to comparatively evaluate the cortical and trabecular bone density and bone thickness in interradicular, infrazygomatic crest (IZC), and mandibular buccal shelf (MBS) regions, which are important for orthodontic miniscrew applications in individuals with different vertical growth patterns. Material and method: CBCT images of 90 individuals with Class I skeletal relationship, including hypodivergent (n=30), normodivergent (n=30), and hyperdivergent (n=30) patients who applied to Inonu University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics, were included in the study. Cortical bone thickness, trabecular bone thickness, and total alveolar bone thickness were measured in interradicular regions, IZC, and MBS areas in maxilla and mandible. Additionally, cortical bone density was evaluated using Hounsfield Units (HU), and trabecular bone density was assessed using fractal analysis in these regions. Results: Hypodivergent individuals showed significantly higher cortical bone thickness and density compared to other groups. In the IZC region, the 16 DB area demonstrated thicker cortical bone structure compared to the 16 MB area. In the MBS region, the distal area showed higher cortical bone thickness values compared to the mesial area. All groups showed significant decrease in trabecular bone and total alveolar bone thickness from posterior to anterior regions. Hyperdivergent individuals showed lower cortical bone thickness and density compared to other groups. Conclusion: Hypodivergent individuals were identified as the most suitable patient group for miniscrew applications. Posterior regions, especially the 46-47 and 45- 46 regions in the mandible, were determined as ideal areas for miniscrew applications due to high cortical bone thickness. For hyperdivergent individuals, due to lower cortical bone thickness and density, more careful consideration and necessary precautions are recommended during miniscrew applications.