Yoğun bakım hemşirelerinde çalışma ortamının karşılanamayan hemşirelik bakımına etkisi
Effect of the work environment on missed nursing care in critical care nurses
  1. Tez No: 919620
  2. Yazar: MELEK SÖZERİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik bakımı, çalışma ortamı, yoğun bakım hemşireliği, yoğun bakım üniteleri, nursing care, critical care nursing, work environment, intensive care units
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı yoğun bakım hemşirelerinde çalışma ortamının karşılanamayan hemşirelik bakımına etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tipte olan araştırma, bir coğrafi bölge sınırları içerisindeki kamu ve üniversite hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde Ocak-Ağustos 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmaya katılmaya gönüllü olan ve yoğun bakım ünitesinde en az üç aydır çalışan 314 hemşire örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Hemşire Bilgi Formu, Karşılanmayan/Verilemeyen Hemşirelik Bakım Gereksinimleri Anketi (MISSCARE Anketi), Sağlıklı Çalışma Ortamı Değerlendirme Aracı (HWEAT) kullanılmıştır. Veriler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin MISSCARE Anketi-A puan ortalamaları 1.42±0.31, MISSCARE Anketi-B puan ortalamaları 3.17±0.72 ve HWEAT puan ortalamaları 2.94±0.90 bulunmuştur. Hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özelliklerine göre MISSCARE Anketi-A puan ortalamalarında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Hemşirelerin HWEAT puanları ile MISSCARE Anketi-A puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=-0.155, p=0.006). Hemşirelerin HWEAT puanlarında meydana gelen 1 birim artış MISSCARE Anketi-A puanlarında 0.155 birim azalmaya neden olmuştur (β=-0.155). Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinde çalışma ortamının iyileştirilmesinin karşılanamayan hemşirelik bakımını azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was aimed at investigating the effects of the work environment on missed nursing care in critical care nurses. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional and correlational study was conducted in intensive care units of public and university hospitals within the boundaries of a geographical region between January 2024 and August 2024. In the sample, 314 nurses who volunteered to participate in the study and had been working in the intensive care units for at least three months were included. The Nurse Information Form, Missed Nursing Care Survey (MISSCARE Survey), and Healthy Work Environment Assessment Tool (HWEAT) were used as data collection tools. Data were analyzed using the independent samples t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation analysis, and linear regression analysis. Results: The mean scores the participating nurses obtained from the MISSCARE Survey-A, MISSCARE Survey-B and HWEAT were 1.42±0.31, 3.17±0.72 and 2.94±0.90, respectively. There were no significant differences between the mean scores the participating nurses obtained from the MISSCARE Survey-A of according to their sociodemographic and professional characteristics (p>0.05). There was a statistically significant, negative and weak correlation between the mean scores the participating nurses obtained from the HWEAT and the MISSCARE Survey-A (r=- 0.155, p=0.006). A 1-unit increase in the HWEAT score caused a 0.155-unit decrease in the MISSCARE Survey-A scores (β=-0.155). Conclusion: It was concluded that improving the work environment of critical care nurses would reduce missed nursing care.