Farklı oranlarda ardıç esansiyel yağı kullanılarak hazırlanan nanoemülsiyonların balık bozucu ve gıda kaynaklı patojen bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkisi
Antimicrobial effect of nanoemulsions prepared using juniper essential oil in different ratios on fish spoilage and foodborne pathogenic bacteria
  1. Tez No: 919730
  2. Yazar: HAKAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ardıç Esansiyel Yağı, Gıda Kaynaklı Patojenler, Balık Bozucu Bakteriler, Nanoemülsiyon, Juniper Essential Oil, Foodborne Pathogens, Fish Spoilage Bacteria, Nanoemulsion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalışmasında, ardıç esansiyel yağının farklı konsantrasyonlarda (%2, %4 ve %6) gıda kaynaklı patojen ve bozucu bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkisi değerlendirilmiştir. Test edilen bakteriyel türler arasında Staphylococcus aureus, Salmonella Paratyphi A, Vibrio vulnificus, Photobacterium damselae ve Proteus mirabilis bulunmaktadır. Ayrıca, ardıç esansiyel yağının GC-MS analizi yaptırılmış olup toplam 30 bileşik tespit edilmiştir. GC-MS sonuçlarına göre, ardıç esansiyel yağının en baskın bileşeni α-Pinene %90.05 olarak tespit edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite analizleri için agar disk difüzyon yöntemi ile inhibisyon zon çapları ölçülmüş ve Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) ile Minimum Bakterisidal Konsantrasyon (MBK) değerleri belirlenmiştir. Çalışma bulgularına göre ardıç esansiyel yağı, konsantrasyon artışına bağlı olarak inhibisyon etkinliğini önemli ölçüde artırmıştır. Gram-pozitif bir bakteri olan Staphylococcus aureus, en düşük konsantrasyonlarda bile inhibe edilmiş ve maksimum inhibisyon zonu 6 µL/mL konsantrasyonunda gözlenmiştir. Buna karşılık Gram-negatif bakteriler arasında Vibrio vulnificus, ardıç esansiyel yağına karşı en duyarlı tür olarak belirlenmiş ve en yüksek inhibisyon zon çapları 64.00±3.46 olarak belirlenmiştir. Ayrıca en düşük MİK-MBK (12.5-50) değerleri bu türde kaydedilmiştir. Photobacterium damselae ve Salmonella Paratyphi A türleri orta düzeyde inhibisyon göstermiştir. Proteus mirabilis ise çalışmada en dirençli tür olarak belirlenmiş ve inhibisyon etkisi sınırlı kalmıştır. Sonuç olarak, ardıç esansiyel yağı konsantrasyona bağlı olarak doz-cevap ilişkisi göstermekte ve özellikle gıda kaynaklı patojen bakterilere karşı etkili bir antimikrobiyal ajan olma potansiyeline sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Bu bulgular, ardıç esansiyel yağının gıda güvenliği ve gıda bozulmalarını önlemede doğal bir alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Gelecekte yapılacak çalışmalarda, ardıç esansiyel yağının farklı uygulama yöntemleri ve formülasyonlarının etkinliği üzerinde durulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the antimicrobial effect of juniper essential oil at different concentrations (2%, 4%, and 6%) on foodborne pathogens and spoilage bacteria was evaluated. The bacterial species tested included Staphylococcus aureus, Salmonella Paratyphi A, Vibrio vulnificus, Photobacterium damselae, and Proteus mirabilis. In addition, GC-MS analysis of juniper essential oil was performed and a total of 30 compounds were detected as a result. According to GC-MS results, the most dominant component of juniper essential oil was α-Pinene with 90.05%. Antimicrobial activity was analyzed using the agar disk diffusion method, where inhibition zone diameters were measured, and the Minimum Inhibitory Concentration and Minimum Bactericidal Concentration values were determined. The results of the study showed that the antimicrobial activity of juniper essential oil increased significantly with increasing concentration. The Gram-positive bacterium Staphylococcus aureus was inhibited even at the lowest concentrations, with the maximum inhibition zone observed at 6 µL/mL. On the other hand, among Gram-negative bacteria, Vibrio vulnificus was determined as the most sensitive species against juniper essential oil and the highest inhibition zone diameter was 64.00±3.46. In addition, the lowest MIC-MBK (12.5-50) values were recorded in this species. Photobacterium damselae and Salmonella Paratyphi A demonstrated moderate inhibition, whereas Proteus mirabilis was determined to be the most resistant species, showing limited inhibition even at higher concentrations. In conclusion, juniper essential oil exhibits a dose-response relationship and has been shown to be a potential antimicrobial agent, particularly against foodborne pathogenic bacteria. These findings suggest that juniper essential oil can serve as a natural alternative to ensure food safety and prevent spoilage. Future studies are recommended to focus on different application methods and formulations of juniper essential oil to further explore its efficacy.