Fen bilgisi öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarıyla dijital öğretim materyali tasarlama süreçlerinin incelenmesi
Examination of science teacher candidetes' dijital instructional material desing processes with Web 2.0 tools
  1. Tez No: 920255
  2. Yazar: YEŞİM DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0 araçları, dijital materyal, öğretme-öğrenme anlayışı, farkındalık, öz-yeterlilik algısı, karma yöntem araştırması
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, Web 2.0 araçları ile öğretim materyali hazırlama eğitimi ile öğretmen adaylarına dijital öğretim materyallerini tanıtmak, dijital içerik tasarlatmak ve bu içerikleri pedagojik ilkelere uygun biçimde öğretime entegre etmelerini sağlamak için gerekli bilgi ve becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır. Karma yöntemle gerçekleştirilen çalışmada eş zamanlı iç içe geçmiş karma desen kullanılmıştır. Araştırmaya bir devlet üniversitesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim dalında öğrenim gören toplam 26 öğretmen adayı katılmıştır. Web 2.0 araçları ile öğretim materyali hazırlama eğitimi, öğretmen adaylarınınWeb 2.0 araçlarına yönelik farkındalıklarında ve eğitsel amaçlı Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz-yeterlik algılarında anlamlı artış sağlamıştır. Ayrıca, öğretme-öğrenme anlayışlarında geleneksel yaklaşımdan yapılandırmacı yaklaşıma doğru geçiş görülmüştür. Öğretmen adayları kavram haritaları, dijital öyküler, kavram karikatürleri, çevrimiçi sınavlar, afişler ve animasyon tasarlayarak, ders planlarının farklı aşamalarında amacına uygun olarak bu materyalleri kullanmışlardır. Geliştirdikleri dijital materyallerin içerik ve görsellik açısından zamanla iyileştiği özellikle ders planlarının dikkat çekme aşamasında bu materyallerin yoğun olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, Web 2.0 araçlarının öğretim sürecine entegrasyonunun, öğretmen adaylarının dijital materyalleri tanıma, tasarlama, ders planlarına entegre etmede ve eğitimde yenilikçi yaklaşımları benimsemede etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmen adaylarının eğitiminde dijital öğretim materyalleri tasarlamaları ve kullanmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to equip pre-service teachers with the necessary knowledge and skills to introduce digital teaching materials, design digital content, and integrate these materials into instruction in accordance with pedagogical principles through training on preparing instructional materials using Web 2.0 tools. The study was conductedusing a mixed-methods approach, employing a concur rentnested mixed design. A total of 26 pre-service teachers studying in the Science Teacher Education Department at a public university participated in the research. The training on preparing instructional materials with Web 2.0 tools led to a significant increase in pre-service teachers' awareness of Web 2.0 tools and their self-efficacy perception sregarding the rapid development of educational Web 2.0 content. Additionally, a transition from traditional teaching-learning approaches to a constructivist approach was observed. Pre-service teachers designed and utilized conceptmaps, digital stories, concept cartoons, online quizzes, posters, and animations in different phases of their lessonplans, ensuring the irappropriate use forinstructional objectives. It was foundthat the digital materials they develope dimproved in terms of content and visualqualityover time, and these materials were particularly use dintensively in the attention-grab bingphase of lessonplans. This study demonstrates that integrating Web 2.0 tools into the teaching process is effective in helping pre-service teachers recognize, design, and integrate digital materials into lesson plansand adoptin novative approaches in education. It is recommended that digital teaching materials be designed and utilized in the training of pre-service teachers. KeyWords: Web 2.0 tools, digital material, teaching-learning approach, awareness, self-efficacy perception, mixed-method sresearch.