Çin dama konikleri ile yerleşim yeri planlamasına farklı bir bakış
A different perspective on residential area planning with chinese checkers conics
- Tez No: 921002
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: CC- Düzlemi, CC- Geometrisi, CC- Konik, CC- Metriği, CC- Çemberi, CC- Plane, CC- Geometry, CC- Conic, CC- Metric, CC- Circle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Krause, E. F. Çin Dama oyunundaki hareketlerden yola çıkarak bir metrik geliştirmiştir. Chen, G. Analitik düzlemde verilen x=(x_1,y_1 ) ve Y=(x_2,y_2 ) noktaları için d_L (X,Y)=max{|x_2-x_1 |,|y_2-y_1 | } ve d_S (X,Y)=min{|x_2-x_1 |,|y_2-y_1 | } olmak üzere d_C (X,Y)=d_L (X,Y)+(√2-1) d_S (X,Y) metriğini tanımlamıştır. Yedi bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünde, konunun ortaya çıkış nedeninden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, metrik tanımı, Öklid metriği, Taksi metriği, Çin Dama metriği incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Çin Dama Çemberi incelenmiştir. Dördüncü bölümde, iki odaklı Çin Dama Konikleri incelenmiştir. Beşinci bölümde, odak doğrultman Çin Dama Konikleri incelenmiştir. Altıncı bölümde, şehir modeli oluşturabilmek, köprüler inşa ederek evleri ve diğer alanları birleştirebilmek amacıyla Çin Dama Çemberi ve Çin Dama Parabolünün teğet durumu incelenmiştir. Yedinci bölümde, konu ile ilgili sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Krause, E. F. has developed a metric starting from movement in Chinese Checker game. Chen, G. has introduced the metric d_C (X,Y)=d_L (X,Y)+(√2-1) d_S (X,Y) where d_L (X,Y)=max{|x_2-x_1 |,|y_2-y_1 | } and d_S (X,Y)=min{|x_2-x_1 |,|y_2-y_1 | } for any points x=(x_1,y_1 ) and Y=(x_2,y_2 ) in analytical plane. In the introduction of this study, which consists of seven chapters, the reason for the emergence of the subject is mentioned. In the second part, metric definition, Euclidian metric, Taxi metric and Chinese Checkers metric are examined. In the third section, the Chinese Checkers Circle was examined. In the fourth section, bifocal Chinese checkers conics were examined. In the fifth section, checker conics for focus-straightening were examined. In the sixth chapter, the tangent state of the Chinese Checkers Circle and the Chinese Checkers Parabola are examined in order to create a city model and to connect houses and other areas by building bridges. In the seventh chapter, results and suggestions related to the subject are given.