Dijitalleşme bağlamında siyasal kimlik
Political identity in the context of digitalization
  1. Tez No: 921037
  2. Yazar: MERVE OĞUZHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GÜLSELCEN KAFKASYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Kimlik, Dijitalleşme, Modernizm ve Postmodernizm, Dijitalleşme ve Siyasal Kimlik, Political Identity, Digitalization, Modernism and Postmodernism, Digitalization and Political Identity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Dijitalleşme, insanların gündelik yaşam alışkanlıklarının, var olan iş süreçlerinin, sosyal ve siyasal yapıların dijital teknolojilerle dönüştürülerek, bu teknolojilerin benimsenme sürecini ifade eder. Günümüzde bireysel etkileşimlerden siyasal yapılara kadar siyasal kimlik oluşum sürecini dönüştüren dijitalleşme, dijital araçlar ile bireyler arasında yeni bir aidiyet, temsil ve etkileşim alanı yaratmaktadır. Buradan hareketle çalışmanın amacı, dijitalleşme sürecinde yaşanan bireysel, toplumsal ve siyasal dönüşümler çerçevesinde, siyasal kimliğin oluşumunu, modern ve postmodern dönemlerden farklı olarak ortaya çıkan yeni siyasal kimlik anlayışını teorik çerçevede ele almaktır. Çalışmanın birinci bölümünde kavramsal ve kuramsal çerçevede kimlik ve dijitalleşme kavramlarının üzerinde durulmuş, ikinci bölümünde dijitalleşmenin kimliğin iki temel unsuru olan birey ve toplum üzerindeki yansımalarından hareketle, kimlik üzerindeki etkilerine değinilmiş, son bölümde ise dijitalleşmenin modern ve postmodern dönemlerden farklı olarak siyasal kimliğin oluşum süreçlerine ve siyasal yapıyı oluşturan unsurlara etkisi literatür incelemesine dayalı olarak teorik düzlemde ele alınmıştır. Sonuç olarak, dijitalleşme kendine özgü dinamikleri ile bireyin siyasal özne olma sürecini etkileyerek, siyasal kimliği zamansal ve mekânsal sınırlardan bağımsız, dijital etkileşimler üzerinden anlık olarak inşa edilebilen, her an değiştirilebilen, esnek ve dış etkilere açık hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Digitalization refers to the process of people's daily life habits, existing business processes, social and political structures being transformed by digital technologies and the adoption of these technologies. Digitalization, which has transformed the process of political identity formation from individual interactions to political structures today, creates a new area of belonging, representation and interaction between individuals with digital tools. From this point on, the aim of the study is to theoretically address the formation of political identity within the framework of individual, social and political transformations experienced in the digitalization process and the new understanding of political identity that emerged differently from modern and postmodern periods. In the first part of the study, the concepts of identity and digitalization are emphasized in conceptual and theoretical frameworks, in the second part, the effects of digitalization on identity are mentioned based on the reflections of digitalization on the two basic elements of identity, the individual and society, and in the last part, the effects of digitalization on the formation processes of political identity and the elements that constitute the political structure, unlike the modern and postmodern periods, are discussed on a theoretical level based on the literature review. As a result, digitalization, with its unique dynamics, affects the process of the individual becoming a political subject, and has made political identity independent of temporal and spatial boundaries, instantly constructed through digital interactions, changeable at any moment, flexible and open to external effects.