Dijitalleşme, metaevren ve dijital tüketim: Tüketicinin dijital satın alma süreci
Digitalization, metauniverse and digital consumption: Consumer's digital purchasing process
- Tez No: 921085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CAN DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, Dijitalleşme, Tüketim, Satına Alma Süreci, Metaverse, Digitalization, Consumption, Purchasing Process
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Değişen ve gelişen teknoloji günümüzde pazarlama anlayışını değiştirmiştir. Bu değişimle birlikte tüketicilerin satın alma davranışları da değişim göstermiştir. Bu çalışmada dijitalleşme, metaevren ve dijital tüketim, tüketicinin dijital satın alma süreci ele alınmıştır. Araştırma nicel bir araştırma olup, örneklemini dijital ortamlardan alışveriş yapan kişiler oluşturmuştur. Araştırma verileri online anket yoluyla toplanmış olup, SPSS programı ile analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda erkek tüketicilerin kadın tüketicilere göre metaverse farkındalığının daha yüksek olduğu,“metaverse etkinliği, metaverse farkındalığı ve metaverse etkisi”olarak isimlendirilen metaverse kullanım ve etkinlik ölçeği boyutları ile“algılanan kullanım kolaylığı, algılanan fayda, niyet ve davranışsal tutum”olarak ifade edilen teknoloji kabul modeli boyutları arasında pozitif yönlü, anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca“metaverse farkındalığı algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan fayda üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu; ”metaverse etkisi" boyutunun sadece algılanan kullanım kolaylığı üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisinin var olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changing and developing technology has changed the marketing approach today. With this change, consumers' purchasing behaviors have also changed. This study addresses digitalization, metaverse and digital consumption, and the consumer's digital purchasing process. The research is a quantitative study and its sample consists of people who shop in digital environments. The research data were collected through an online survey and analyzed with the SPSS program. As a result of the research, it was determined that male consumers have higher metaverse awareness than female consumers, and a positive and significant relationship was found between the metaverse usage and effectiveness scale dimensions called“metaverse effectiveness, metaverse awareness and metaverse effect”and the technology acceptance model dimensions expressed as“perceived ease of use, perceived benefit, intention and behavioral attitude”. It was also found that“metaverse awareness has a significant and positive effect on perceived ease of use and perceived benefit; the ”metaverse effect" dimension has a significant and positive effect only on perceived ease of use.