Uçucu kimyasal çözücü buharlarının sensör füzyonu tekniği ile tespiti
Detection of volatile chemical solvents by sensor fusion technique
  1. Tez No: 921630
  2. Yazar: ELİF AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT KARACALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GS Sensör, görünür bölge kamerası, SWIR kamera, CNN, LSTM, sensör füzyonu, PS Sensor, visible region camera, SWIR camera, CNN, LSTM, sensor fusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Koku moleküllerine duyarlı gözenekli silisyum sensör geliştirilmesi ve bu optik sensörün; sensör test hücresine yerleştirilmesi ve aynı sensör test hücresine, görünür ve SWIR kameralar entegre edildikten sonra, sensör yüzeyine gönderilen farklı kimyasal çözücü buharlarının gözenekli silisyum üzerinde oluşturduğu örüntünün bu kameralarla kayıt altına alınması ve farklı çözücü buharlarına ait eş zamanlı olarak elde edilen video kayıtlarının yapay zeka (LSTM sınıflandırıcı) ile füzyon edilerek ve bu sayede kimyasalların kimliklendirilmesi için daha detaylı ve geniş bilgiye ulaşılması bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Yöntem: GS sensör, üretim laboratuvarımızda üretilmiş ve üretilen sensörden, eş zamanlı video kayıtlarının alınabilmesi için sensör test sistemi ve buharlaştırma sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan bu iki ayrı sistem gaz hortumları ile birbirine entegre edilerek, sonuçta sensör füzyon sistemi elde edilmiştir. Bu füzyon sisteminden elde edilen veriler iki ayrı yöntemle birleştirilerek sensör füzyonunun etkisi gözlemlenmiştir. Bulgular: 2 kameradan eş zamanlı elde edilen, çözücü buharlarına ait videolar önce ayrı ayrı sınıflandırılarak kimliklendirilmiştir. Böylece sensör füzyonu yokken elde edilen sonuçlarla füzyon yapıldıktan sonra elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır. Ve görünür bölge kamerasından %75,5 doğruluk elde edilirken, SWIR kamera verisinden %86 sonucuna ulaşılmıştır. Füzyonun etkisini gözlemlemek için 2 ayrı kaynaktan gelen veri, iki farklı füzyon yöntemi ile füzyon edilmiş, bu yöntemlerden ilki olan erken füzyonda kimliklendirme sonucu %92,5 olarak elde edilirken ikinci füzyon yöntemi olan öznitelik füzyonunda %94,1 olarak edilmiştir. Böylece, sensör füzyonunun kimyasal buharı kimliklendirmesinde olumlu sonuçlar ortaya koyduğu görülmüştür. İki farklı kaynaktan gelen bilgiler birbirini tamamlayarak daha doğru bilgiye ulaşmada yardımcı olmuştur. Sonuçta öznitelik füzyonunun, çözücü buharı kimliklendirmede daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to develop a porous silicon sensor sensitive to odor molecules and to place this optical sensor in the sensor test cell and to record the pattern created by different chemical solvent vapors sent to the sensor surface on the porous silicon with these cameras after integrating visible and SWIR cameras into the same sensor test cell, and to fuse the video recordings obtained simultaneously of different solvent vapors with artificial intelligence (LSTM classifier) and thus to obtain more detailed and comprehensive information. Method: The GS sensor was produced in our production laboratory and a sensor test system and evaporation system were designed to obtain simultaneous video recordings from the produced sensor. These two separate systems were integrated with gas hoses and as a result, a sensor fusion system was obtained. The effect of sensor fusion was observed by combining the data obtained from this fusion system with two separate methods. Findings: The videos of solvent vapors obtained simultaneously from 2 cameras were first classified and identified separately. Thus, the results obtained without sensor fusion were compared with the results obtained after fusion. And while 75,5% accuracy was obtained from the visible region camera, 86% result was reached from the SWIR camera data. In order to observe the effect of fusion, data from 2 different sources were fused with two different fusion methods, the identification result was obtained as 92,5% in the first of these methods, early fusion, while it was 94,1% in the second fusion method, feature fusion. Thus, it was seen that sensor fusion showed positive results in chemical vapor identification. The information from two different sources complemented each other and helped to reach more accurate information. As a result, it was concluded that feature fusion was more successful in solvent vapor identification.