İran'ın ortadoğu stratejisinde şii hilal projesi, Irak örneği
Shiite crescent project in Iran's middle east strategy, Iraq example
- Tez No: 921715
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Şii Hilali, İran, Irak, Hizbullah, Ortadoğu, Bölgesel Nüfuz, Shiite Crescent, Iran, Iraq, Hezbollah, Middle East, regional influence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İran'dan Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'e uzanan şii çoğunluklu ülkeler ve milislerden oluşan bir ağı ifade eden jeopolitik bir terim olan Şii Hilali, Ortadoğu'nun siyasi ve güvenlik dinamiklerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. İran, nüfuzunu genişletmek ve ideolojik ve stratejik hedeflerini güçlendirmek amacıyla bu hilalin oluşumuna öncülük etmiştir. Hizbullah, Husiler ve çeşitli Iraklı milis grupları da dahil olmak üzere şii gruplardan oluşan bu ağ, İran'a gücünü yansıtma ve bölgesel düşmanlara, özellikle de Suudi Arabistan gibi sünni çoğunluklu devletlere meydan okuma platformu sağlamıştır. Şii Hilalinin kurulması mezhepsel bölünmeleri şiddetlendirmiştir ve bölgedeki güç dengesinin değişmesine katkıda bulunmuştur. Bu ittifaklar İran'ın etkisini artırırken aynı zamanda önemli bölgesel gerilimlere de yol açarak İsrail, Suudi Arabistan ve ABD gibi ülkeleri karmaşık bir jeopolitik mücadelenin içine çekmiştir. Suriye iç savaşı, Yemen savaşı ve İsrail-Hamas çatışması da dahil olmak üzere devam eden çatışmalar, Şii Hilal'in istikrarına meydan okumuş, ancak İran'ın şii gruplarla ittifakları güçlü bir güç olmaya devam etmiştir. Bu çalışma, Şii Hilalinin Ortadoğu'nun jeopolitik manzarası üzerindeki etkisini değerlendirmekte ve bunun hem bölgesel güç dinamikleri hem de daha geniş güvenlik ortamı üzerindeki etkilerini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The Shiite Crescent, a geopolitical term that refers to a network of Shiite-majority countries and militias stretching from Iran to Iraq, Syria, Lebanon, and Yemen, has played an important role in shaping the political and security dynamics of the Middle East. Iran pioneered the formation of this crescent in order to expand its influence and strengthen its ideological and strategic goals. This network of Shiite groups, including Hezbollah, the Houthis, and various Iraqi militia groups, has provided Iran with a platform to project its power and challenge regional foes, especially Sunni-majority states such as Saudi Arabia. The establishment of the Shiite Crescent exacerbated sectarian divisions and contributed to changing the balance of power in the region. While these alliances have increased Iran's influence, they have also led to significant regional tensions, drawing countries such as Israel, Saudi Arabia and the United States into a complex geopolitical struggle. Ongoing conflicts, including the Syrian Civil War, the Yemen war, and the Israel-Hamas conflict, have challenged the stability of the Shiite Crescent, but Iran's alliances with Shiite groups remain a powerful force. This study assesses the impact of the Shiite Crescent on the geopolitical landscape of the Middle East and examines its implications for both regional power dynamics and the broader security environment.