Postmodern kamusal alan deneyimi olarak X Spaces: Ben odaklı öznenin iktidarı
X Spaces as a postmodern public space experience: The power of the self focused subject
  1. Tez No: 922283
  2. Yazar: BANU SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Anthropology, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodern kamusal alan, Postmodern ben odaklı özne, X Spaces (sohbet odaları), Dijital etnografi, Postmodern public space, Postmodern self focused subject, X Spaces (chat rooms), Digital ethnography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Postmodern medya, öznelerin dünyayı anlamlandırma, toplumsal olayları takip etme ve kimlik inşa etme süreçlerinde önemli bir araç haline gelmiştir. Postmodern insan, postmodern medyanın ağlarında hem üreterek hem de tüketerek çoklu kimlikler oluşturmakta, bu durum toplumun kültür normlarını dönüştürmektedir. İnsan hakları, demokrasi, eşitlik, özgürlük gibi kavramlardan bahsetmek için kamuoyuna, kamuoyunun oluşabilmesi için kamusal alana, kamusal alanın mümkün olması için de kamusal mekâna ihtiyaç vardır. Bu araştırmada, en yaygın kullanımlı dijital mekânlardan biri olan X platformu üzerinde hizmet veren 'X Spaces' odalarının postmodern bir kamusal alan oluşturma potansiyeli değerlendirilerek, reel kamusal alanlarla hangi açılardan örtüştüğü saptanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, X Spaces kullanıcılarının Funk'un postmodern ben odaklı özne tipolojisi üzerinden nitel bir gözlemle dijital etnografi incelemesi yapılmıştır. Bu doğrultuda, X içinde konumlanmış bir özellik olan X Spaces Türkiye özelinde, postmodern öznelerin gündelik yaşamlarında bu odaların kullanım amaçları anlaşılmaya çalışılmıştır. Funk'un ben odaklı özne tipolojisindeki karakter analizlerinden yola çıkarak, postmodern öznelerin bu odalarda sergiledikleri kişilik özellikleri ve kendi iktidarlarını kurma arayışları değerlendirilmiştir. Katılımcı gözlem yöntemiyle yapılan dijital etnografik araştırma sonucunda, postmodern insanın aktif ve pasif karakterdeki öznelerine aynı anda var olma olanağı sunan X Spaces odalarının bir postmodern kamusal alan işlevi gördüğü gözlemlenmiştir. X Spaces üzerinde inşa edilen dijital kamusal alanın, reel kamusal alanlarda nerelere denk geldiği araştırma boyunca ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yapılan gözlemler, Funk'un ben odaklı özne tipolojilerinin X Spaces'te açılan postmodern dijital kamusal alana katılan öznelerle büyük ölçüde örtüştüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Postmodern media has become a significant tool in the processes of making sense of the world, following social events, and constructing identity. Postmodern individuals create multiple identities by both producing and consuming within the networks of postmodern media, transforming the cultural norms of society. Concepts such as human rights, democracy, equality, and freedom require public opinion to be discussed. Public opinion, in turn, necessitates the presence of a public sphere, which itself depends on a public space. This study evaluates the potential of“X Spaces,”a feature operating within the X platform, one of the most widely used digital spaces, to function as postmodern public spaces, and examines how they overlap with real public spaces. Additionally, a digital ethnographic study of X Spaces users has been conducted through qualitative observation based on Funk's typology of postmodern self focused subjects. In this context, the study specifically focuses on X Spaces in Turkey, aiming to understand the purposes behind postmodern individuals' use of these rooms in their daily lives. Based on Funk's typology of self focused subjects, the study evaluates the personality traits displayed by postmodern subjects in these rooms and their efforts to establish their own power. The findings of the digital ethnographic study, conducted through participant observation, reveal that X Spaces, which offer the possibility of coexisting active and passive postmodern subjects, function as postmodern public spaces. Furthermore, the study explores the overlap between the digital public space built on X Spaces and real-world public spaces. Observations also suggest that Funk's typology of self focused subjects largely aligns with the participants of the postmodern digital public space created in X Spaces.