Türkiye'de sağlık turizminin stratejik planlama sürecinin incelenmesi
Analyse du processus de planification stratégique du tourisme de santé en turquie
- Tez No: 922490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sağlık Turizmi Politikaları, Yasal Düzenlemeler, Health Tourism, Health Tourism Policies, Legal Regulations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki mevcut durumunu, sağlık turizminin kurumsal örgütlenme sürecini, yasal düzenlemeleri ve uygulanan politikaları bütüncül bir şekilde analiz etmektir. Çalışmada metin/doküman analizi tekniği kullanılmış; bu çerçevede konuyla ilgili birincil ve ikincil kaynaklar üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Bu çalışmanın amaca ulaşması için kurumsal örgütlenme süreci, kalkınma planları, bölge planları, yasal düzenlemeler birincil kaynaklardan incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda; Türkiye'de sağlık turizmi alanında gerçekleştirilen çalışmaların son yirmi yılda yoğunlaştığı görülmektedir. Kurumsal örgütlenmeye yönelik atılan adımlar, yasal düzenlemeler, kalkınma ve bölge planlarında sağlık turizmine yönelik strateji ve hedefler belirlendiği ve bu doğrultuda politikalar üretildiği gözlenmektedir. Türkiye sağlık turizminde potansiyeli bulunan bir ülkedir. Bu alanda önde gelen ülkelerle rekabet edecek bir kapasitesinin bulunduğu ancak hedeflenen seviyeye ulaşılamadığı tespit edilmiştir. Sağlık turizmindeki mevcut durumun iyileştirilmesi, özellikle zengin termal kaynakların termal turizm için kullanılması, etkili tanıtım ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ile Türkiye'nin sağlık turizminde hedef destinasyon olacağı ve sağlık turizminin ekonomik büyümede etkili bir sektör haline geleceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze Turkey's current situation in the field of health tourism, the institutional organization process of health tourism, legal regulations and policies implemented in a holistic manner. In the study, text/document analysis technique was used and evaluations were made through primary and secondary sources on the subject. In order to achieve the aim of this study, the institutional organization process, development plans, regional plans and legal regulations were examined from primary sources. As a result of the analysis, it is seen that the studies on health tourism in Turkey have intensified in the last two decades. It is observed that the steps taken towards institutional organization, legal regulations, development and regional plans have set strategies and targets for health tourism and policies have been produced in this direction. Turkey is a country with potential in health tourism. It has the capacity to compete with leading countries in this field, but the targeted level has not been reached. With the improvement of the current situation in health tourism, especially the utilization of rich thermal resources for thermal tourism, and the development of effective promotion and marketing strategies, it is predicted that Turkey will become a target destination in health tourism and health tourism will become an effective sector in economic growth.