İlkokul öğretmenlerinin çalıştıkları okullara yönelik öğrenen örgüt algıları
Primary school teachers' perceptions of their schools as learning organization
  1. Tez No: 923213
  2. Yazar: NİDA SELVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BABAOĞLAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen Örgüt, Öğrenen Okul, Örgütsel Öğrenme, Learning Organization, Learning School, Organizational Learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, Peter Senge tarafından önerilen öğrenen örgüt modeli temelinde, ilkokul öğretmenlerinin çalıştıkları okullardaki öğrenen örgüt deneyimlerini incelemektir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, durumsal çalışma ve fenomenolojik desen kullanılmış ve veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada, ölçüt örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemiyle seçilen ilkokul öğretmenlerinden veri toplanmış ve veriler betimsel ve içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik eğitim fırsatlarının yetersiz olduğu ve fazla iş ile evrak yükü nedeniyle zaman sıkıntısı yaşadıkları belirlenmiştir. Okullarda ortak hedef oluşturma çabalarının olduğu ancak bazı durumlarda vizyonun yeterince benimsenmediği ve iş birliğinin yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Bazı öğretmenler, okulda fikirlerini özgürce ifade edebildiklerini düşünmekte ancak fikir ayrılıkları ve meslektaşlarının yeniliklere direnç göstermesi gibi sorunlar yaşamaktadır. Takım halinde öğrenme sürecinde bireysel hareket etme eğilimi ve ortak çalışma kültürünün yeterince gelişmemiş olması, öğretmenler arası bilgi paylaşımını sınırlamaktadır. Okullarda uyum kültürünün olduğu görülmekle birlikte, adaletsiz görevlendirmeler ve iletişim sorunları öğretmen motivasyonunu olumsuz etkilemekte ve sistem düşüncesinin benimsenmesini zorlaştırmaktadır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin mesleki gelişim fırsatlarının artırılması, adil yönetim anlayışının benimsenmesi, ekip çalışmasının güçlendirilmesi, okul içi iletişimin geliştirilmesi ve öğretmenlere yönelik teşvik ve motivasyon mekanizmalarının uygulanması önerilmektedir. Bulgular, eğitim yöneticileri ve politikacılar için ilkokullarda öğrenen örgüt kültürünün geliştirilmesine yönelik önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the learning organization experiences of primary school teachers in their respective schools, based on the learning organization model proposed by Peter Senge. In this study, conducted using a qualitative research method, a case study and phenomenological design were employed, and data were collected through semi-structured interviews. In the research, data were collected from primary school teachers selected through criterion sampling and snowball sampling methods, and the data were evaluated using descriptive and content analysis. The findings revealed that teachers perceive educational opportunities for their professional development as insufficient and experience time constraints due to excessive workloads and administrative tasks. While efforts to establish common goals exist in schools, the vision is not always fully embraced, and collaboration remains inadequate in some cases. Some teachers feel they can freely express their opinions at school; however, they encounter issues such as differences of opinion and colleagues' resistance to innovation. In the team learning process, a tendency toward individual action and the lack of a well-developed collaborative culture limit knowledge sharing among teachers. Although a culture of harmony is observed in schools, unfair task assignments and communication problems negatively affect teacher motivation and hinder the adoption of systems thinking. Accordingly, it is recommended that professional development opportunities for teachers be enhanced, a fair management approach be adopted, teamwork be strengthened, intra-school communication be improved, and incentive and motivation mechanisms for teachers be implemented. These findings provide significant insights for educational administrators and policymakers to foster a learning organization culture in primary schools.