Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının 21. yüzyıl becerileri ile etkili iletişim becerilerinin incelenmesi
An investigation of the multidimensional 21st century skills and effective communication skills of Turkish and Turkish language and literature teacher candidates
- Tez No: 923377
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çok boyutlu 21. yüzyıl becerileri ölçeği, etkili iletişim becerileri ölçeği, Türkçe öğretmeni adayları, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adayları, multidimensional 21st century skills scale, effective communication skills scale, Turkish teacher candidates, Turkish language and literature teacher candidates, review
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkçe ve Türk dili edebiyatı öğretmeni adaylarının 21.yüzyıl becerileri ile etkili iletişim becerilerini çeşitli değişkenler açısından inceleyerek öğretmen adaylarının 21.yüzyıl becerileri ve etkili iletişim becerilerini anlamak, eğitim süreçlerine ve programlarına katkıda bulunabilecek öneriler geliştirmektir. Çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Türkçe ve Türk dili edebiyatı öğretmeni adaylarının değerlendiği Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği alt boyutları değerlendirici ortalamalarının düşük ve orta düzeyde, Etkili İletişim Beceriler Ölçeği alt boyutları değerlendirici ortalamaları yüksek ve çok yüksek düzeyde olduğu, erkek öğretmen adayların kadın öğretmen adaylara göre çok boyutlu 21.yüzyıl becerilerinde puanlarının yüksek ve erkekler lehine olumlu olduğu, etkili iletişim becerilerinde ise kadın adayların lehine olumlu olduğu bulgusu tespit edilirken öğretmen adaylarının 21.yüzyıl becerileri ile etkili iletişim becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelendiği çalışmada, cinsiyet ve kitap okuma ve sosyal medyayı sıkça kullanma değişkenleri her iki becerinin birden çok alt becerisinde; yaş, anne mesleği ve sosyal medya değişkenleri çok boyutlu 21.yüzyıl becerilerinde; aile geliri, baba mesleği değişkenlerinin ise etkili iletişim becerileri alt boyutlarında anlamlı farklılık oluşturduğu anne eğitim durumu ve öğrencilikte kalınan yer değişkenlerinin beceriler üzerinde anlamlı etkilerinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to understand the 21st century skills and effective communication skills of Turkish and Turkish language literature teacher candidates by examining their 21st century skills and effective communication skills in terms of various variables, and to develop suggestions that can contribute to educational processes and programs. In the study, the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used. It was found that the rater averages of the Multidimensional 21st Century Skills Scale sub-dimensions, in which Turkish and Turkish language and literature teacher candidates are evaluated, are at low and medium levels, the rater averages of the Effective Communication Skills Scale sub-dimensions are high and very high, the scores of male teacher candidates in multi-dimensional 21st century skills are higher than the female teacher candidates and are positive in favor of men, and the scores of effective communication skills are positive in favor of female candidates, while teacher candidates' 21st century skills and effective communication scores are found to be positive. In the study where skills were examined in terms of various variables, variables such as gender, reading books and frequent use of social media were found in more than one sub-skill of both skills; age, mother's profession and social media variables are in multidimensional 21st century skills; It was concluded that the variables of family income and father's profession created a significant difference in the sub-dimensions of effective communication skills, while the variables of mother's education level and place of residence as a student did not have a significant effect on the skills.