Müzik öğretmenliği programına TYT barajı ile giren öğrencilerin müzikal yeterliliklerine ilişkin akademisyen görüşleri
Academics' opinions on the musical competencies of students entering the music teaching program through TYT dam
  1. Tez No: 923524
  2. Yazar: BANU ÇORBACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHSİN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TYT barajı, müzik öğretmenliği, yetenek sınavı ön koşulu, nitel araştırma, akademisyen görüşü, TYT threshold, music teaching, aptitude test prerequisite, qualitative research, Academic opinion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: : Bu çalışmada, TYT 800 bin barajını geçerek müzik öğretmenliği programlarına kabul edilen öğrencilerin müzikal yeterliliklerinin ne düzeyde olduğunu saptamak için ülkemizde bulunan müzik öğretmenliği ana bilim dallarında görev yapan akademisyen görüşlerinin alınması ve bilimsel literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Verileri toplamak amacı ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, Doğu Anadolu Bölgesinde Müzik öğretmenliği programının yer aldığı 7 üniversitede görev yapan 13 akademisyenin görüşü alınmıştır. Görüşmede araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. İçerik analizi kapsamında sorular temalar halinde ele alınarak kodlanmış ardından SPSS programı ile tablolaştırılmıştır. Bulgular: Akademisyenler ile yapılan görüşmeler neticesinde, müzik öğretmenliği programlarına girişte kullanılan TYT 800 bin barajı ön koşulunun bölüm için olumsuz etkileri bulunduğu, bölümde öğrenim görmekte olan öğrencilerin müzikal anlamda yetersiz olduğu, alan eğitiminde yetersiz oldukları, yetenek düzeylerinin düşük olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde, müzik öğretmenliği bölümlerine giriş için uygulanan TYT ön koşulunun müzik öğretmenliği bölümünün geleceği için bir tehlike oluşturduğu, yıl geçtikçe öğrenci yetenek seviyelerinin azaldığı, öğrencilerin alan bilgisi açısından hazır bulunuşluklarının bulunmadığı ve bu sebepler neticesiyle müzikal performanslarının düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, in order to determine the level of musical competence of students who passed the TYT 800 thousand threshold and were accepted to music teaching programs, it was aimed to obtain the opinions of academicians working in music teaching departments in our country and to contribute to the scientific literature. Method: In this study, the use of case study, which is a qualitative research design, was preferred, and semi-structured interview technique was used to collect the data. Within the scope of the research, the opinions of 13 academicians working in 7 universities in the Eastern Anatolia Region where there is a music teaching program were taken. A semi-structured interview form developed by the researcher was used in the interview. Content analysis was used to analyze the data obtained. Findings: As a result of the interviews with academicians, it was found that the TYT 800 thousand threshold prerequisite used in the entrance to music teaching programs has negative effects for the department, the students studying in the department are musically inadequate, they are inadequate in field education, and their talent levels are low. Conclusions: When the findings obtained as a result of the interviews were analyzed, it was concluded that the TYT prerequisite for entrance to music teaching departments poses a danger to the future of the music teaching department, student ability levels decrease year by year, students are not ready in terms of field knowledge, and as a result of these reasons, their musical performance is low.