Algılanan dijital dönüşüm uygulamalarının dijital liderliğe etkisi: MEB Akşehir çalışanları örneği
The impact of percieved digital transformation practices on digital leadership: The specimen of MEB Akşehir employees
  1. Tez No: 923901
  2. Yazar: BERADİYE YILMAZ SEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA KARAHAN, DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, dijitalleşme, e liderlik, dijital liderlik, Digital transformation, digitalization, e-leadership, digital leadership
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Dijital dönüşümün küresel platformda tartışılan güncel bir konu olduğu ve uluslararası şirketlerin iş gündemlerine karar vermek için çok uygun olduğu bir dijital dönemde yaşıyoruz. Dijitalleşmeyle birlikte gelişen teknolojik araçlar ve bilgi araçları, birçok verinin işlenmesi ve değerlendirilmesi ile işletmeler için en değerli hale getirilmesi ve yorumlanması açısından oldukça önemlidir. Ortaya çıkan bu yeni süreç var olan liderlik teorilerinin yeniden ele alınmasına olanak tanımaktadır. Çünkü gelişen ve değişen dijital teknoloji ile yeni liderlik özellikleri de ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı, günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde işletmelerde uygulanan dijital değişim politikalarının dijital liderliğin oluşumundaki etkisini ortaya koymaktır. Bu kapsamda tezin birinci bölümünde liderlik teorisi, dijital liderlik, yöneticilerin dijital yetkinlikleri ile dijital dönüşüm adımları ve endüstri 4.0 gibi konuları ele alan çalışmalara yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümü liderlik kavramı, tarihsel gelişimi ve dijital liderlik fenomenine odaklanmaktadır. Bu kapsamda, tezin özgün olan, alanında dijital dönüşüm ve değişime öncülük edecek okul müdürlerinin kişisel özelliklerinin ve yetkinliklerinin ortaya konması hedeflenmektedir. İkincil olarak idarecilerin dijital liderlik yaklaşımlarını ve becerilerini ölçmeye yarayan nesnel, geçerliliği yüksek ve güvenilirlik açısından da ileri düzeyde bir ölçme aracı yapmaktır. Üçüncü bölümde ölçek, örneklem ve yönteme dair önemli olduğunu düşündüğümüz başlıklara ve bulgularımıza yer verdik. Bulgularımız Konya'nın Akşehir İlçesinde bulunan MEB'e bağlı resmî kurumlarda yer alan yöneticilerin gelişen teknolojiyi hem eğitsel hem de yönetimsel anlamda kullanma becerilerinin yeterliliklerini gösterdi.
Özet (Çeviri)
We are living in a digital era where digital transformation is a topical issue discussed on a global platform and is very relevant for international companies to decide their business agenda. The technological tools and information tools that have developed with digitalization are very important in terms of processing and evaluating a lot of data, making it most valuable for businesses and interpreting it. This new process allows existing leadership theories to be reconsidered. Because with the developing and changing digital technology, new leadership characteristics also emerge. The aim of this research is to reveal the effect of digital change policies implemented in organizations on the formation of digital leadership thanks to today's technological developments. In this context, the first part of the thesis includes studies on leadership theory, digital leadership, digital competencies of managers, digital transformation steps and industry 4.0. The second part of the thesis focuses on the concept of leadership, its historical development and the digital leadership phenomenon. In this context, it is aimed to reveal the personal characteristics and competencies of school principals who will lead digital transformation and change in their field. Secondly, to create an objective, highly valid and reliable instrument to measure the digital leadership approaches and skills of administrators. In the third section, a preliminary description of the scale, sample and methodology is presented. In the third section, we have included the topics that we think are important about the scale, sample and method and our findings. Our findings showed that the administrators in the public institutions affiliated to the Ministry of National Education in Akşehir District of Konya are competent in using the developing technology in both educational and managerial terms.