İnşaat işkolunda sendikasız kadın çalışanların sendikal algı ve beklentileri: Elazığ örneği
Union perceptions and expectations of non-unionized women employees in the construction industry: The example of Elazığ
  1. Tez No: 924053
  2. Yazar: GONCAGÜL YÜCEDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE CEREV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Sendikal Algı, İnşaat İş Kolu, Kadın, Çalışma Koşulları, Union, Union Perception, Construction Industry, Women, Working Conditions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kadınların sendika üyesi olması çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın işçilerin haklarının korunması açısından büyük bir öneme sahiptir. Sendikalar, işçi haklarının kolektif şekilde savunulmasını sağlayan örgütler olarak kadınların maruz kaldığı ücret eşitsizliği, ayrımcılık, iş güvencesizliği ve cinsiyet temelli şiddet gibi sorunların çözümünde etkin bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, inşaat işkolunda sendikasız çalışan kadınların sendikal algı ve beklentileri düzeylerinin tespit edilmesidir. Bu çalışma sendikasız kadın işçilerin sendikalara katılımı ve kadın sendikalaşma oranlarının artırılmasına yönelik literatürdeki eksikliği giderilmesi önemini taşımaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2023-2024 yılları arasında Elazığ ilinde yürütülmüştür. Araştırmada inşaat sektöründe çalışan 25 kadınla bilimsel yöntemle oluşturulmuş yarı yapılandırılmış mülakat formuyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin transkripsiyonunda ve analizinde MAXQDA 2024 nitel analiz programı kullanılmış verilere içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularının sunumunda kelime bulutları, frekans tablosu, kod-alt kod hiyerarşi modelleri ve alt kod istatistiğinden yararlanılmıştır. Yapılan nitel analiz sonucunda bulguların sendikaların, kadınlara yönelik yaptığı çalışmalar kadın üye sayılarını etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, kadınların sendikalardan beklentilerinin refah düzeylerine olan etkisiyle sınırlı kalmadığı sosyal destek, cinsiyet eşitliği ve iyileştirilmiş çalışma ortamlarının sağlanması gibi konuları da içerdiği tespit edilmiştir. Ayrıca inşaat sektöründe çalışan kadınların sendikalarla ilgili algılarının sendikaların kadınlara yönelik özel politikalar geliştirmesiyle iyileştirilebileceği ve örgütlenme oranının artırılabileceği vurgulanmıştır. Bu kapsamda, kadınların taleplerine odaklanan yeni stratejiler geliştirilmesi gerekliliği çalışma boyunca öne çıkan bir sonuç olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women being union members is of great importance in terms of ensuring gender equality in working life and protecting the rights of female workers. As organizations that provide collective defense of worker's rights, unions play an active role in solving problems such as wage inequality, discrimination, job in security and gender- based violence that women face. The aim of this study is to determine the level of union perception and expectations of women working in the construction industry without a union. This study is important in filling the gap in the literature regarding the participation of non-unionized female workers in unions and increasing women's unionization rates. Qualitative research method was used in the research. The research was conducted in Elazığ province between 2023-2024. In the research, interviews were conducted with 25 women working in the construction industry using a semistructured interview form created using scientific methods. MAXQDA 2024 qualitative analysis program was used in the transcription and analysis of the data obtained in the research and content analysis was applied to the data. Word clouds, frequency tables, code-subcode hierarchy models and subcode statistics were used in the presentation of research findings. As a result of the qualitative analysis, it was determined that the work carried out by unions towards women affected the number of female members. As a result of the study, it was determined that women's expectations from unions are not limited to their impact on their welfare levels, but also include issues such as social support, gender equality and the provision of improved working environments. It was also emphasized that the perceptions of women working in the construction sector about unions can be improved and the rate of organization can be increased by unions developing special policies for women. In this context, the necessity of developing new strategies focusing on women's demands was evaluated as a prominent result throughout the study.