Modern sanatta kompozisyonun köklü değişimi; dışavurumculuk
Radical change of composition in modern art; expressionism
  1. Tez No: 924086
  2. Yazar: FATİH KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dışavurumculuk (Ekspresyonizm), dışavurum, modern sanat, modernizm, kompozisyon, renk, biçim, ifade, Expressionism, expressionism, modern art, modernism, composition, color, form, expression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
ÖZ SANATTA YETERLİK TEZİ“MODERN SANATTA KOMPOZİSYONUN KÖKLÜ DEĞİŞİMİ; DIŞAVURUMCULUK”FATİH KARAKAYA Ocak 2025, 261 sayfa Resim sanatında anlatım bireyseldir ve sanatçı bunu kendine has yaklaşımla, dışa vurur. Gerçeği arayan ve gerçeği ifade etmek isteyen sanatçı, sınırsız düşünce özgürlüğünün kendine sunduğu bakış açısıyla duyguyu plastik olarak var etme, dışa vurma kaygısı yaşar. Dışavurum bu bağlamda bütün sanat disiplinlerinin ana arteri hükmündedir. Nitel olarak çalışılmış bu araştırmanın amacı; modern sanat süreci içerisinde resim sanatının temel unsuru olan kompozisyonun geleneksel yapısının kökten bir değişime uğradığı dışavurumcu (eksprestyonist) dönemin kompozisyon ve kurgu anlayışının incelenerek, günümüz Dışavurumcu resim sanatı ile etkileşimini ortaya koymaktır. Dışavurumcu yaklaşımlar bağlamında özellikle de başta resim sanatı olmak üzere, diğer disiplinlerin kompozisyon anlayışlarının günümüz sanatıyla olan ilişkisi ve günümüz sanat eserlerinin oluşumundaki rolünü de incelemektir. Ayrıca farklı disiplinlerdeki kompozisyon-kurgu ilişkilerini resim sanatı temelinde sorgulanarak elde edilecek bilgiler ışığında yeni bir dizi plastik öneride bulunmaktır. Modern sanattaki Dışavurumcu resmin kompozisyon unsurlarının (Biçim, Denge, Ritim-Hareket, Renk-Armoni, Birlik İlkesi, Değişiklik ilkesi, Üslup, Espas, Vb.) geleneksel dizgiden kopuş sürecini ve dışavurumcu resmin modern resim anlayışı içindeki önemini başlangıcından günümüze kadar olan süreç içinde etkilerini keşfetmek, anlamak ve yorumlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS RADICAL CHANGE OF COMPOSITION IN MODERN ART; EXPRESSIONISM FATİH KARAKAYA January 2025, 261 pages Expression in painting is individual, and the artist expresses this with his own unique approach. The artist, who searches for the truth and wants to express it, experiences the anxiety of creating and expressing emotions plastically from the perspective offered by unlimited freedom of thought. In this context, expression is the main artery of all art disciplines. The purpose of this qualitative research is; The aim of this study is to examine the composition and fiction understanding of the expressionist period, in which the traditional structure of composition, which is the basic element of painting in the modern art process, underwent a radical change and to reveal its interaction with today's Expressionist painting. In the context of expressionist approaches, it is also to examine the relationship of composition approaches of other disciplines, especially painting, with today's art and their role in the formation of today's works of art. In addition, it aims to make a new series of plastic suggestions in light of the information obtained by questioning the composition-fiction relations in different disciplines based on painting art. The process of breaking with the traditional typesetting of the compositional elements of Expressionist painting in modern art (Form, Balance, Rhythm-Movement, Color-Harmony, Principle of Unity, Change Principle, Style, spacing etc.) to discover, understand, and interpret its effects.