Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde podcast kullanımının dinleme becerisine etkisi
The impact of podcast use on listening skills in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 924687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ÇERÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi, podcast, dinleme kaygısı, dinleme becerisi, teaching Turkish as a foreign language, podcast, listening anxiety, listening skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın amacı, B2 düzeyinde Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin podcast kullanımının dinleme kaygısına etkisini belirlemek; öğrencilerin podcastlere, motivasyonlarına ve dinleme becerisinin gelişimine ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırma Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi DİLMER'de yabancı dil olarak Türkçeyi öğrenen 35 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmanın nicel boyutunda“Yabancı Dilde Dinleme Kaygısı Ölçeği”ve“Görüş Formu”, nitel boyutunda ise“Yansıtıcı Günlük”kullanılmıştır. Çalışmanın nicel verileri, SPSS 27.0 ile nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile MAXQDA 24.0 kullanılarak incelenmiştir. Bağımlı örneklem t testi sonuçları, podcast kullanımının dinleme kaygısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığını göstermiştir. Nitel sonuçlar, öğrencilerin podcast kullanımıyla bağlama odaklanma becerilerinin geliştiğini, telaffuz ve aksanlarının iyileştiğini, sözcük bilgisi ve dil bilgisine katkı sağladığını ortaya koymuştur. Öğrencilerin görüşlerine göre podcastlerin süresinin 10- 20 dakika arasında olması, net ve anlaşılır ses kalitesinin öğrenme sürecini desteklediği, arka plan müziğinin bağlamı güçlendirdiği sonucu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte podcastlerin öğrenciler için süreç boyunca motive edici, işlevsel ve öğrenme sürecini destekleyen bir materyal olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the effects of podcast use on the listening anxiety of B2-level learners of Turkish as a foreign language and to examine students' perspectives on podcasts, their motivation, and the development of their listening skills. The study group consisted of 35 students learning Turkish as a foreign language at Ankara Yıldırım Beyazıt University-DİLMER. A convergent parallel design, one of the mixed research methods, was employed in the study. In the quantitative dimension of the study, the“Foreign Language Listening Anxiety Scale”and“Feedback Forms”were employed as data collection instruments, whereas in the qualitative dimension,“Reflective Journals”were used. The quantitative data were analyzed using SPSS 27.0 and the qualitative data were analyzed through content analysis with MAXQDA 24.0. The paired sample t-test results indicated that podcast use did not create a statistically significant difference in listening anxiety. However, qualitative findings revealed that students improved their ability to focus on context through podcasts, enhanced their pronunciation and accents, and benefited in terms of vocabulary and grammar development. According to students' perspectives, podcasts with a duration of 10-20 minutes, a clear and comprehensible sound quality, and background music reinforcing the context were found to be beneficial for learning. Additionally, it was concluded that podcasts were perceived as motivating, functional, and supportive learning materials throughout the process.