التدقيق الشرعي لعقود المالية التشاركية وآلياته في البنوك التشاركية بالمغرب
Fas'taki katılımcı bankalarda İslami finansal sözleşmelerin ve mekanizmalarının şeriat denetimi
- Tez No: 925150
- Danışmanlar: PROF. DR. HEYTEM HAZNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fas Katılımcı Bankaları, Şeriat Denetimi, Yüksek Bilimsel Konsey, Bank Al-Maghrib, Katılımcı Mali Sözleşmeler, Moroccan Participatory Banks, Sharia Audit, Supreme Scientific Council, Bank Al-Maghrib, Participatory Financial Contracts
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, İslam hukuku ve amaçları ışığında Fas katılımcı finansal sözleşmelerinin şeriat denetiminin rolünü göstermeyi ve kendisine emanet edilen görevleri yerine getiren bir iç veya dış organ olması nedeniyle şeriat denetiminin mekanizmalarını bilmeyi amaçlamıştır. Fas katılımcı bankalarının buradaki rolü, Yüksek Bilim Kurulu tarafından yayınlanan görüşleri izlemek, denetlemek ve bunlara uymak olduğu için, Bank Al-Maghrib'in görüşünü alıyor. Bu çalışmada, Faslı katılımcı bankalar tarafından ele alınan katılımcı finansal sözleşmeler ele alınmıştır: Alıcının satın alması için murabaha sözleşmesi, İcara, Muşaraka, Mudaraba, Salam ve İstisna. Bu nedenle, bankalarda uygulanan katılımcı finansal sözleşmeleri tahmin etmek için tümevarımsal yaklaşımı izledik. Faslı katılımcı, ardından Bank Al-Maghrib'in bankacılık işlemlerinde benimsediği en önemli sözleşmeleri, sözleşmelere ilişkin yasal bakış açısı ve kapsamı, kullanım yöntemleri ve teknik açıklamalar açısından betimleyici yaklaşım ve son olarak analitik yaklaşım. Katılımcı finansal sözleşmelerin Fas bankacılık kanunu ve şeriat kanunu ışığında analizi yoluyla. Bu çalışmamızda ayrıca Fas katılım bankalarında şeriat denetimi sürecini yürüten organ veya komiteleri ele alarak, şeriat denetimi mesleğini icra ederken yerine getirdikleri en önemli görev ve işlevlere değindik. Çalışma sonucunda, yetkililerin Fas yasalarında kendilerine verilen görevleri yerine getirmeleri, karar vermekte gecikmemeleri ve belirlenen süre içinde tamamlamaları gibi bir dizi sonuç ortaya çıktı. Ekonominin ve katılımcı finansmanın bel kemiği olan İslam hukukunun kural ve ilkelerine uyulmasının yanı sıra bu, yasal denetim sürecinin ihmal edilmemesinden kaynaklanmaktadır ve Fas bankacılık yasası, merkez bankasının buna uyması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to demonstrate the role of Sharia auditing of Moroccan participatory financial contracts in the light of Islamic law. It seeks also to show the mechanisms of Sharia auditing tasks in term of monitoring and auditing the decisions issued by the Supreme Scientific Council, which takes the opinion of Bank Al-Maghrib. This study dealt with the participatory financial contracts of the Moroccan participatory banks, which are: Murabaha contract for the orderer to buy, Ijara, Musharaka, Mudaraba, Salam, and Istisna. Therefore, we followed the inductive approach to extrapolate the participatory financial contracts applied in the Moroccan participatory banks, then the descriptive approach to describe the most important contracts adopted by Bank Al-Maghrib in banking transactions, in terms of the legal perspective and its scope on the contracts, the methods of their use and their technical descriptions, lastly the analytical approach. Through the analysis of participatory financial contracts was in the light of the Moroccan banking law as well as Sharia law. The study also presented the bodies or committees that carry out the sharia auditing process in Moroccan participatory banks and identified its most important functions to be preformed while practicing the sharia auditing profession. The study resulted to a set of findings including: the authorities' carrying out the tasks attributed to them as issued in Moroccan law. No procrastinating in the decision making process. The respect for compliance with the rules and principles of Islamic law, which representes the backbone of the economy and participatory financing. This is due to not ignoring the legal audit process and the Moroccan banking law which stresses on the central bank to abide by it in participatory banks.