دور تقنية البلوك تشين في المؤسسات المالية الإسلامية: عابر نموذجًا
Blockchain teknolojisinin İslami finans kurumlarındaki rolü: Aber örneği
  1. Tez No: 925156
  2. Yazar: MOSTAFA MOHAMED MOHAMED ABDELVAHED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAID AHMED MOHAMMED AL AZAKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Maliye, Science and Technology, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain, Islamic Banks, Institutions, Finance, Transformation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışma, Blockchain teknolojisinin rolü ile ilgilidir ve bu teknolojinin neler getirdiği, ortaya çıkışından bugüne kadar dünya ekonomideki ve islam ekonomesinin kurumlarındaki köklü değişimlerin uygulamalarla beraber nasıl başa çıkılacağı özellikle salgın sırasında ve islami finans kurumlarının karşılaştığı zorlukları daha güvenli hizmetler bulunması gerektirir. Hizmetlerin kalitesi ve güvenlğinde sürekli gelişmesi ile işlemlerde en yüksek güvenlik ve en üst düzeyde doğrulukla hızlandırılması, ekonomik değişimler ve zorlukları fark etmek gibi her zamab hazır bir şekilde olması gerekir. Bunlarla beraber daha yüksek rekabet gücü, gelişmeye, hizmetlerin maliyetleri azaltmak, dolandırıcılığın ve sahtecilik ve intihal ile mücadele etmeye, gizlilik ve güvenliğe doğru bir nedene olacaktır. Bu çalışma, Blockchain teknolojisinin İslami finans kurumları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve bunların önemini, türleri ve niçin kullandığımız hakkında, İslami finans kurumlarının uygulamalarında karşılaştığı zorlukları ve bunları kullanmak için nasıl dönüşürüleceği, gerçek uygulama sorunları ile ilgili ve önerilen çözümleti hakkında dair bilgi vermeyi amaçlar. Bu sonuçları ulaşıldı: İslami finans kurumları modern teknolojilerle otomasyon çalışmalarını düzenleyen standartlara ihtiyacı olduğuna ve Meşruiyet standartları, yönetmelikler, sistemler, artırılmış güvenlik ve önceden kullanılan maksimum faydalanması gibi durumlar tamamlaması gerekir. Tüm taraflar arasındaki ilişkiyi düzenler ve uygulamanın fizibilitesini ve teknolojinin yeteneğine inceledikten sonra Blockchain teknolojisinin uygulamak birçok sorunları çözülebilme gücü vardır. İslami finans kurumları arasında araştırma ve geliştirmek amacıyla ittifak ve deneyim alışverişinde ihtiyaç duyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the role of blockchain technology, and the radical changes that this technology and its applications brought about in the global economy and the institutions of the Islamic economy. The study also examined how to deal with this technology since its inception until now. Especially during the pandemic, it also discussed the challenges facing Islamic financial institutions, which require effective development and the ability to find new, more reliable services. As well as the continuous improvement in the quality and security of services with the speed of conducting operations with the highest accuracy and security and the highest level of transparency, and realizing economic transformations and challenges, confronting them and preparing for them, which will be a direct cause of high competitiveness, improving services, reducing costs, combating fraud, forgery and impersonation crimes, and increasing security, transparency, trust and privacy. This study also aims to assess the impact of blockchain technology on Islamic financial institutions and to indicate its importance and types. It also answers the reasons for its use, as well as the challenges that these institutions face in applying it, how to switch to its use, the problems of actual application, and the proposed solutions. Finally, the study concluded that Islamic financial institutions need standards, regulations, and laws that regulate the work of modern technologies, and to automate Sharia standards, regulations, and systems, increase security and make the most of previous use cases, regulate the relationship between all parties, and apply blockchain technology after studying the feasibility of the application and the ability of the technology to Meeting requirements and solving problems, and the need for alliances between Islamic financial institutions for research and technical development, knowledge transfer and exchange of experiences.