Çocuk sağlığı ve hastalıkları anabilim dalı palyatif yoğun bakımımızda yatan hastaların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 925444
  2. Yazar: MAHMUT OLÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FESİH AKTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik palyatif bakım, yoğun bakım, multidisipliner yaklaşım, retrospektif analiz, Türkiye, Pediatric palliative care, intensive care, multidisciplinary approach, retrospective analysis, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Pediatrik palyatif bakım, yaşamı sınırlayan koşullara sahip çocukların yaşam kalitesini artırmaya odaklanır. Bu çalışma, Türkiye'deki ilk Pediatrik Palyatif Yoğun Bakım Ünitesi (PPYBÜ) olan Dicle Üniversitesi'nden 10 yıllık veriyi analiz etmektedir. Gereç ve yöntem: Eylül 2014 ile Kasım 2024 tarihleri arasında PPYBÜ'ye kabul edilen 74 hasta üzerinde retrospektif bir çalışma yapıldı. Demografik veriler, klinik özellikler, müdahaleler ve sonuçlar analiz edildi. İstatistiksel değerlendirmeler IBM SPSS 21.0 kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 74 hastanın %62'si erkek olup, yaş ortalaması 41,99 ± 50,18 aydır. Ortalama yatış süresi 604,99 ± 748,27 gündü. Nörolojik ve nörometabolik hastalıklar sırasıyla %62 ve %15 oranında tespit edilmiştir. Vakaların %46'sında aile içi akrabalık öyküsü bildirilmiştir. Klinik müdahaleler arasında trakeostomi (%82), perkütan endoskopik gastrostomi (%43) ve mekanik ventilasyon (%92) yer almıştır. Hastanede yatış süresince kilo persentillerinde anlamlı bir iyileşme gözlenmiştir. Mortalite oranı yüksek olup, hastaların %61'i yaşamını yitirmiştir. Multidisipliner bakım, ileri görüntüleme ve mikrobiyolojik değerlendirmeler hasta yönetiminde kritik rol oynamıştır. Sonuç: Dicle Üniversitesi PPYBÜ, kritik durumdaki pediatrik hastaların yönetiminde multidisipliner palyatif bakımın önemini göstermektedir. Bulgular, Türkiye'deki kritik bakım ortamlarına palyatif bakımın entegrasyonunu ve bu alanda kaynakların artırılmasını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pediatric palliative care focuses on improving the quality of life for children with life-limiting conditions. This study analyzes 10 years of data from Dicle University's Pediatric Palliative Intensive Care Unit (PPICU), the first of its kind in Turkey. Methods and materials: A retrospective study was conducted on 74 patients admitted to the PPICU between September 2014 and November 2024. Demographic data, clinical characteristics, interventions, and outcomes were analyzed. Statistical evaluations were performed using IBM SPSS 21.0. Results: The study included 74 patients (62% male), with a mean age of 41.99 ± 50.18 months. The average length of stay was 604.99 ± 748.27 days. Neurological and neurometabolic disorders accounted for 62% and 15% of admissions, respectively. Family consanguinity was noted in 46% of cases. Clinical interventions included tracheostomies (82%), percutaneous endoscopic gastrostomies (43%), and mechanical ventilation (92%). Weight percentiles improved significantly during hospitalization. Mortality was high, with 61% of patients succumbing to their conditions. Multidisciplinary care, including advanced imaging and microbiological evaluations, was integral to patient management. Conclusion: The PPICU at Dicle University demonstrates the essential role of multidisciplinary palliative care in managing critically ill pediatric patients. The findings underscore the need for enhanced resources and integration of palliative care into critical care settings in Turkey.