Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin dijital materyaller açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Religious Culture and Ethics course in terms of digital materials
  1. Tez No: 926801
  2. Yazar: SAKİNE KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARA TINAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Dijital Materyal, Lise Dönemi, Religious Education, Religious Culture and Ethics, Digital Material, High School Period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüz dünyasında teknolojik gelişmeler merkezi bir yere sahiptir. Her yaştan insan da teknoloji ile bir yaşam sürmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve her alanda dijitalleşmenin artması eğitimi de etkilemiştir. 2020 yılında başlayan pandemi ile dijitalleşme etkisini daha da göstermiştir. Eğitimde dijitalleşmenin artması, öğrencilerin dijital çağ olarak isimlendirdiğimiz bu çağın içine doğması ve teknolojik hazır bulunuşluklarının yüksek olması Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde dijital materyal kullanmayı gerekli kılmaktadır. Çünkü baş döndüren bir hızla hayatımıza dahil olan teknolojik gelişmeler karşısında, dini şüphe ve sorgulama dönemi içerisinde bulunan lise öğrencilerinin, dini konulardaki eksikliklerini ve ihtiyaçlarını karşılamamız gerekmektedir. Bu ihtiyacı dersimizde sadece geleneksel yöntemleri kullanarak karşılayamamaktayız. Bu şartlarda teknolojinin de eğitimi bu denli etkilemesiyle artık dijital materyallerin öğretim ortamına dahil edilmesi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da mevcut 2018 öğretim programı ile yeni yayınlanan ve pilot uygulama aşamasında olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne bakıldığında teknoloji ile entegrasyon çabası olduğu görülmektedir. Bu bağlamda okullarda bulunan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini öğrencilerin hazır bulunuşlukları ve MEB'in teknolojik girişimleri ışığında dijital materyallerle desteklemek gerekmektedir. Zengin içerikler sunan dijital materyaller teknolojinin gelişmesiyle çeşitlilik arz etmektedir. Burada önemli olan bizlerin kazanımlara ve öğrenci özelliklerine uygun materyalleri seçmektir. Böylece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğrencilerin ilgisini daha fazla çekecektir.
Özet (Çeviri)
In today's world, technological advancements hold a central place, and people of all ages live their lives with technology. The development of technology and the increasing digitalization in all fields have also impacted education. The COVID-19 pandemic that started in 2020 further highlighted the effect of digitalization. The increase in digitalization in education, the fact that students are born into this digital age, and their high technological readiness make the use of digital materials in the Religious Culture and Ethics course essential. This is because, in the face of rapidly advancing technological developments, it is necessary to address the religious doubts and questioning that high school students may experience, and to fulfill their religious knowledge needs. This need cannot be fully met using only traditional methods in our lessons. Therefore, with the influence of technology on education, the integration of digital materials into teaching environments has become a necessity. Looking at the current 2018 curriculum and the newly introduced, pilot-stage“Turkey Century Education Model”by the Ministry of National Education (MEB), it is evident that there is an effort to integrate technology into education. In this context, it is necessary to support the Religious Culture and Ethics course with digital materials, considering both students' technological readiness and MEB's technological initiatives. Digital materials, which offer rich content, have become increasingly diverse with the advancement of technology. The key here is to choose materials that are suitable for the learning objectives and the characteristics of the students. This way, the Religious Culture and Ethics course will capture students' interest more effectively.