Ekstrude kedi diyetlerine sentetik antioksidan ve/veya bitkisel ekstrakt karışımı katılmasının zamana bağlı lipid oksidasyonu ve besin madde bileşimi üzerine etkileri
Effects of supplementing synthetic antioxidants and/or herbal extract mixture to extruded cat diets on time- dependent lipid oxidation and nutrient content
  1. Tez No: 927619
  2. Yazar: CANSU ÇAVUŞOĞLU AKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet, Doğal antioksidan, Ekstrude, Kedi, Sentetik antioksidan, Cat, Diet, Extruded, Natural antioxidant, Synthetic antioxidant
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayvan Besleme Ve Beslenme Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, ticari olarak üretilen ekstrude kedi diyetlerine sentetik antioksidan karışımı (BHA, BHT) ve/veya bitkisel ekstrakt karışımı (biberiye, zerdeçal, karanfil) katılmasının lipid oksidasyonu ve besin madde bileşimi üzerine etkilerinin ortaya konması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, köpek ve kedi ekstrude diyetleri üretimi gerçekleştiren özel bir firmada, deneme gruplarını oluşturacak olan ekstrude kedi diyetleri her bir deneme grubu için birer tonluk üçer parti olacak şekilde, toplam 12 ton yem üretimi 100 C'de ekstrüzyon işlemiyle gerçekleştirildi. Araştırmada antioksidan katkısı yapılmayan grup birinci deneme grubu olarak tanımlandı. Denemede 1000 gramında 200.000 mg BHT, 50.000 mg BHA, koruyucu olarak 80.000 mg sitrik asit, 20.000 mg ortofosforik asit, bağlayıcı ve taşıyıcı olarak 19.000 mg silisik asit ve %42,10 kalsiyum karbonat kapsayan ticari sentetik antioksidan karışımı firmanın önerdiği düzey olarak ton yeme bir kg olarak katıldı (Grup 2). Araştırmanın diğer faktörü olan ticari bitkisel ekstrakt karışımı ise eşit düzeyde biberiye, zerdeçal ve karanfil ekstraktlarını içerdi ve önerilen düzey olarak diyete ton başına 500 g eklendi (Grup 3). Her iki ticari antioksidan ürünün de yukarıda belirtilen düzeylerde birlikte katılmasıyla dördüncü deneme grubu oluşturuldu. Araştırmada üretimi yapılan diyetlerde zamana bağlı (0, 4, 8, 12 ve 16. haftalar) ham besin madde bileşimlerindeki değişimler, serbest yağ asitleri ve peroksit düzeyleri belirlendi. Bulgular: Araştırma sonucunda, gerek sentetik gerekse doğal antioksidan katkısı yapılmasının diyette zamana bağlı oluşan peroksit düzeyi üzerine ise baskılayıcı etki gösterdiği, birlikte kullanıldıklarında önemli düzeyde etki meydana getirdiği ortaya konmuştur. Diyetin besin madde bileşiminde ise oksidasyona ve antioksidan katkısı yapılmasına bağlı olarak bir değişiklik meydana gelmemiştir. Sonuç: Bu çalışmada doğal antioksidan katkısı yapılmasının sentetik antoksidanlara iyi bir alternatif olabileceği, birlikte kullanılmaları durumunda ise meydana getirdikleri istenilen etkilerin daha belirgin olarak ortaya çıktığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to reveal the effects of adding synthetic antioxidant mixtures (BHA, BHT) and/or herbal extract mixtures (rosemary, turmeric, clove) to commercially produced extruded cat diets on lipid oxidation and nutrient degradation. Material and Methods: The research was carried out in a private company that produces dog and cat extruded diets, and a total of 12 tons of feed was produced by extrusion at 100 C, with three batches of one ton for each trial group. In the study, the group without antioxidant supplementation was defined as the first trial group. 1000 grams of the commercial synthetic antioxidant mixture used in the trial contained 200,000 mg BHT, 50,000 mg BHA, 80,000 mg citric acid as a preservative, 20,000 mg orthophosphoric acid, 19,000 mg silicic acid and 42.10% calcium carbonate as a binder and carrier, and the level recommended by the company was to eat tons. Participated as one kg (Group 2). The other factor of the study, the commercial herbal extract mixture, contained equal levels of rosemary, turmeric and clove extracts, and 500 g per ton was added to the diet as the recommended level (Group 3). The fourth trial group was created by adding both commercial antioxidant products together at the levels mentioned above. In the research, changes in raw nutrient compositions, free fatty acids and peroxide levels were determined in the diets produced over time (0, 4, 8, 12 and 16 weeks). Results: As a result of the research, it was revealed that both synthetic and natural antioxidant supplements had a suppressive effect on the peroxide level that formed over time in the diet, and that they had a significant effect when used together. There was no change in the nutrient composition of the diet due to oxidation and antioxidant supplementation. Conclusion: In this study, it was concluded that the addition of natural antioxidants could be a good alternative to synthetic antioxidants, and when used together, the desired effects they produce were more apparent.