Web tabanlı 3B tasarım uygulamasının uzamsal yeteneğe etkileri
The effects of web based 3D design application on spatial ability
- Tez No: 928185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMRE SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzamsal Yetenek, Uzamsal Görselleştirme, Uzamsal İlişkiler, Uzamsal Yönelim, Tinkercad, Spatial Ability, Spatial Visualization, Spatial Relations, Spatial Orientation, Tinkercad
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, yedinci sınıf öğrencilerinin web tabanlı 3B tasarım programı kullanımının uzamsal yeteneklerine olan etkilerini araştırmaktır. Çalışma devlet okulunda okuyan 32 yedinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tek deney gruplu zayıf deneysel desene dayalı, nitel ve nicel veri toplama araçlarının kullanıldığı karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmış olup, uygulama öncesi ve uygulama sonrası uzamsal yeteneğin alt bileşenlerini ölçen testler kullanılmıştır. Uzamsal görselleştirme becerisi için“Uzamsal Görselleştirme Testi (UGT)”, uzamsal ilişkiler becerisi için“Uzamsal İlişkiler Testi (UİT)”ve uzamsal yönelim becerisi için“Uzamsal Yönelim Testi (UYT)”kullanılmıştır. Çalışma kapsamında uzamsal yeteneğin geliştirilmesine yönelik web tabanlı üç boyutlu tasarım etkinlikleri hazırlanarak öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 istatistik yazılımı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda web tabanlı üç boyutlu yazılım kullanımının öğrencilerin uzamsal görselleştirme, uzamsal ilişkiler ve uzamsal yönelim ön test ve son test puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir fark oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of using a web-based 3D design program on the spatial abilities of seventh-grade students. The study was conducted with 32 seventh-grade students attending a public school. An explanatory sequential design, one of the mixed-method research designs incorporating both qualitative and quantitative data collection tools, was used based on a weak experimental design with a single experimental group. Tests measuring the subcomponents of spatial ability were applied before and after the implementation. The“Spatial Visualization Test (SVT)”was used to assess spatial visualization skills, the“Spatial Relations Test (SRT)”for spatial relations skills, and the“Spatial Orientation Test (SOT)”for spatial orientation skills. As part of the study, web-based three-dimensional design activities were developed and applied to enhance spatial ability. SPSS 22 statistical software was used for data analysis. The findings indicated that the use of web-based three-dimensional software created a significant positive difference between students' pre-test and post-test scores in spatial visualization, spatial relations, and spatial orientation.