İnsan kaynakları yöneticilerinin bireysel değerleri ile yönetsel yetkinliklerinin karar verme stilleri üzerine etkisi: İnsan kaynakları yöneticileri üzerine yapılan bir araştırma
The effect of human resources managers' individual values and managerial competences on their decision-making styles: A study on human resources managers
  1. Tez No: 928679
  2. Yazar: SEMA GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KAVİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları, değerler, yetkinlikler ve karar verme stilleri, Human resources, values, competencies, and decision-making styles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışma, küreselleşme çağında örgütlerin rekabet gücünü artırmasında ve sürdürülebilir başarı elde etmesinde kritik öneme sahip insan kaynakları yöneticilerinin bireysel değerleri ile yönetsel yetkinliklerin karar verme stilleri üzerine etkisini araştırmaktadır. Araştırma verilerinin analizlerinde, frekans analizleri, Pearson korelasyon, regresyon, t testi ve ANOVA testlerinden yararlanılmıştır. Aracı rolün tespitinde Model 4 kullanılmıştır. 110 yönetici ile yapılan anket çalışmasının analizlerinde, kadın yöneticilerin“kaçınma karar verme”stilini, erkek yöneticilerin“anlık karar verme”stilini daha fazla kullandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, yöneticilerin yaşlarının arttıkça“stratejik düşünme”yetkinliklerinin arttığı belirlenmiştir. İK yöneticilerinin öne çıkan değerleri“muhafazacı”ve“kendini aşma”; yetkinlikleri ise“yönetim & liderlik”ve“değişim yönetimi”olarak tespit edilmiştir. Yöneticilerin karar verme stilleri ise sırasıyla“rasyonel”,“sezgisel”ve“bağımlı”karar verme stilleri olmuştur. İK yöneticilerinin %57,3'ü yönetim kurulu toplantılarına aktif katılarak, %21,8'i üst yönetime veri sağlayarak stratejik kararlara pasif katılım sağlamaktadır. Yöneticilerin öne çıkan değeri“öz aşkınlığın”, yöneticilerin“stratejik yönetim zihniyeti”,“İKY teknik uzmanlık”,“İK çabaları & uygulamaları”ve“yönetim & liderlik”yetkinliklerini belirlediği tespit edilmiştir. Bu yetkinliklerden“stratejik yönetim zihniyeti”ve“yönetim & liderlik”yetkinliklerinin ise“rasyonel”karar verme stilini en yüksek seviyede açıkladığı belirlenmiştir. Bu çalışma ile İK yöneticilerinin bireysel değerlerinin, yetkinliklerinin karar verme stilleri üzerinde etkilerini bilmeleri ve böylece kendi güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi anlamalarına olanak sağlanarak, İK yöneticilerinin etkili ve rasyonel kararlar vermeleri hedeflenmektedir. Böylece örgütsel başarıya önemli katkısı olacak doğru işe doğru kişiyi yerleştirmelerine de katkı sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of individual values and managerial competencies of human resources managers, who are critical in enhancing the competitiveness of organizations and achieving sustainable success in the era of globalization, on decision-making styles. In the analysis of the research data, frequency analyses, Pearson correlation, regression, t-test, and ANOVA tests were utilized. Model 4 was used to determine the mediating role. In the analysis of the survey conducted with 110 managers, it was found that female managers use the 'avoidance decision-making' style more, while male managers use the 'spontaneous decision-making' style more. Additionally, it was determined that as managers age, their 'strategic thinking' competencies increase. The prominent values of HR managers were identified as 'conservative' and 'self-transcendence'; their competencies were identified as 'management & leadership' and 'change management'. The decision-making styles they frequently used were 'rational', 'intuitive', and 'dependent' decision-making styles, respectively. According to the analysis results of corporate data, 57.3% of HR managers actively participate in board meetings, while 21.8% provide passive participation by presenting the data requested by top management. It has been determined that the prominent value of managers, 'self-transcendence,' influences their competencies in 'strategic management mindset,' 'HRM technical expertise,' 'HR efforts & practices,' and 'management & leadership.' Among these competencies, 'strategic management mindset' and 'management & leadership' were found to most significantly explain the 'rational' decision-making style. This study aims to help HR managers become aware of their individual values and competencies, and the impact of these two factors on decision-making styles. By doing so, it seeks to enable them to better understand their strengths and weaknesses, thereby assisting them in making effective and rational decisions. Thus, it will also contribute to organizational success by helping HR managers place the right person in the right job, knowing their individual values and competencies, and placing employees in the most suitable positions.