Omega-3 yağ asidi ile fonksiyonel dondurma üretiminin önemi ve yasal koşulları
Importance and legal conditions of ice cream production enriched with omega-3 fatty acids
  1. Tez No: 928974
  2. Yazar: MELEK AKBAŞ ÜRETEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gıda Mühendisliği, Gastronomy and Culinary Arts, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Omega-3 yağ asitleri, fonksiyonel gıda, dondurma, fonksiyonel dondurma, yasal koşullar, sağlık beyanları, Omega-3 fatty acids, functional food, ice cream, functional ice cream, legal conditions, health claims
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İlk çağlardan itibaren insanlar; yaşamak, güçlü olmak, üremek, sağlıklı olmak için temel besin kaynaklarına ihtiyaç duymuşlardır. Eğitim seviyesindeki artış, sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesiyle birlikte, kişilerin beslenmelerinde, gıdalarda anlam arayışlarına girdikleri görülmektedir. Küreselleşen dünyada her geçen gün yeni ürünlerin piyasaya çıkması ve pazar paylarının artmasıyla, fonksiyonel gıdalara olan ilgiyi de beraberinde getirmektedir. Sağlığın korunması, geliştirilmesi, sağlıklı yaşamı sürdürme arzusu, fonksiyonel gıdalara olan talebi arttırmaktadır. Süt ve süt ürünleri Türkiye'de en çok tercih edilen gıdaların başında gelmektedir. Dondurma, son derece besleyici olması ve her yaş grubuna uygun olması nedeniyle süt ürünleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Dondurma, farklı bileşenler kullanılarak fonksiyonel hale getirilebilir. Bunlardan biri de omega-3 yağ asitleriyle yapılan dondurmadır. Omega-3 yağ asitleri ile üretilen dondurmaların da yasal mevzuata uygun ve sağlık beyanlarını taşımaları önemlidir. Omega-3 yağ asitleri vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan alınması gerekir. İnsan vücudunda sinir sistemini geliştirmek, kalp-damar hastalıklarına karşı koruma, kemikleri güçlendirerek kemik erimesine karşı koruma gibi birçok temel fonksiyonu yerine getirirler. Bu çalışmada; dondurma üretiminde omega-3 yağlarının kullanılmasıyla; fonksiyonel dondurma çeşitliliğinin geliştirilmesi, fonksiyonel gıda ürünlerinin gelişimine katkı sunulması, omega-3 yağ asitlerinin, gıda sektörü paydaşlarından olan dondurma üretiminde yer bulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, people have needed basic nutritional sources to live, be strong, reproduce and be healthy. With the increase in education levels and the development of healthy nutrition awareness, it is seen that people are searching for meaning in their nutrition and food. In the globalizing world, the emergence of new products and the increase in their market shares every passing day also brings interest in functional foods. The desire to protect and improve health and to live a healthy life increases the demand for functional foods. Milk and dairy products are among the most preferred foods in Turkey. Ice cream has an important place among dairy products because it is extremely nutritious and suitable for all age groups. Ice cream can be made functional by using different ingredients. One of these is ice cream made with omega-3 fatty acids. It is important that ice creams produced with omega-3 fatty acids comply with legal regulations and carry health declarations. Omega-3 fatty acids cannot be produced by the body and must be taken from outside. They fulfill many basic functions in the human body such as developing the nervous system, protecting against cardiovascular diseases, strengthening the bones and protecting against osteoporosis. In this study; By using omega-3 oils in ice cream production, it is aimed to develop a variety of functional ice cream, to contribute to the development of functional food products, and to find a place for omega-3 fatty acids in ice cream production, which is a stakeholder in the food industry.