Simetrik gruplardaki düzensizlikler
Derangements in the symmetric groups
  1. Tez No: 929081
  2. Yazar: HASAN TAHSİN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İçerme-dışlama ilkesi, q-binomial katsayı, Catalan sayıları, Desenden kaçınma, Üretici fonksiyonlar, Düzensizlikler, Major indeksi, Inclusion-exclusion principle, q-binomial coefficient, Catalan numbers, Pattern avoidance, Generating functions, Derangements, Major index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, temel kavramlar olan içerme-dışlama ilkesi, binomial inversiyon, binomial dönüşüm, q-binomial katsayı, Cauchy binomial teoremi, q-binomial inversiyon, adi üretici fonksiyonlar, üstel üretici fonksiyonlar, kuvvet serilerinin Cauchy çarpımı, Catalan sayıları, Dyck yolları ve desenden kaçınma kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde, simetrik gruplar, inversiyon istatistiği, major indeksi, çoklu kümeler, çoklu kümerin permütasyonları, genelleştirilmiş binom teoremi, simetrik gruplardaki düzensizlikler ve özellikleri araştırılmıştır. Üçüncü bölümde, major indeksinin simetrik gruplardaki düzensizlikler üzerindeki ağırlığı, bir permütasyonun düzensizlik parçası, ayrık iki permütasyonun karılması, bir permütasyonun altta kalan, aşan ve sabit kalan elemanları cinsinden karakterize edilmesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three chapters. In the first chapter, the basic concepts such as the concepts of inclusion-exclusion principle, binomial inversion, binomial transformation, q-binomial coefficient, Cauchy binomial theorem, q-binomial inversion, ordinary generating functions, exponential generating functions, Cauchy product of power series, Catalan numbers, Dyck paths and pattern avoidance are discussed. In the second chapter, symmetric groups, inversion statistics, major index, multisets, permutations of multisets, generalized binomial theorem, derangements in the symmetric groups and their properties are investigated. In the third chapter, the weight of the major index on the derangements in the symmetric groups, the derangement part of a permutation, the shuffle of two disjoint permutations, the characterization of a permutation in terms of the subcedant, excedant and fixed elements are examined.