Hastane sınıfları için fen bilimleri dersi öğretim programı geliştirilmesi: Bir öğretim tasarımı çalışması
Development of a science curriculum for hospital classes: An instructional design study
  1. Tez No: 929133
  2. Yazar: ŞAHİKA YILDIZ KAPŞIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE CAN ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Hastane okulları, Özel eğitim, Öğretim tasarımı, Science education, Hospital schools, Special education, Instructional design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğrenciler çeşitli hastalıklar nedeniyle hastanede tedavi görmektedir. Tedavi sürecinde değişen günlerde hastanede kalmaktadırlar. Hastalık, tedavi süreci, hastanede yatış yapmanın oluşturduğu stres ve korkunun yanında, yaşamlarındaki rutinlerini sürdürememeleri öğrencilerin kaygı seviyelerini arttırmaktadır. Hastanede tedavi görülen sürede eğitimin sürekliliği için hastanede eğitimin devam etmesi yönetmeliklerce belirlenmiştir. Ancak hastanelerde bu eğitimlerin devamlılığını sağlayacak hastane sınıflarının tüm hastanelerde bulunmadığı ya da hastane sınıfı oluşturulmuşsa da, bu sınıflardan ilkokul öğrencilerinin yararlandığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın kapsamı hastanede tedavi gören ortaokul öğrencileri ve fen bilimleri dersi olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacı 5. ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik fen bilimleri dersinde bir ünite kapsamında öğretim modülü tasarlamak; tasarımın akademik başarı, fen bilimleri dersine yönelik kaygı ve bilimsel süreç becerileri üzerine etkisini incelemek; öğrencilerin ve velilerin tasarıma yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmada tasarım tabanlı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu Ege Bölgesinde bir hastanede tedavi gören 5. ve 8. sınıf ortaokul öğrencileri ile velileridir. 8. sınıf öğrencileri için hazırlanan modül belirlenen çalışma grubu ile tamamlanamadığından Akdeniz Bölgesinde evde eğitim alan bir öğrenci ve velisi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formları, gözlem formu, başarı testi,“Bilimsel Süreç Değerlendirme Testi”ile“Fen Bilimleri Öğrenme Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Gözlem ve görüşmelerde nitel veri toplama teknikleri; diğer veri toplama araçlarında ise nicel veri toplama teknikleri işe koşulmuştur. Öğretim tasarımı süreci işletilmiş ve araştırmaya problemlerin belirlenmesi ve kuramsal olarak incelenmesi ile başlanılmıştır. Mevcut durumun incelenmesi doğrultusunda analizler yapılmış, stratejiler belirlenmiş, değerlendirme sürecine karar verilmiş ve içerikler oluşturulmuştur. 5. ve 8. sınıf düzeyinde birer üniteye yönelik e-öğrenme içeriği oluşturma aracı Articulate Storyline 360 ve öğrenme yönetim sistemi Moodle kullanılarak modüller hazırlanmıştır. Öğretim tasarımının doğası gereği uzman değerlendirme, birebir değerlendirme, küçük grup değerlendirme adımları tamamlanmıştır. Pilot çalışmaları yapılmıştır. Asıl uygulamaları ise tamamlanamamıştır. Araştırma süreci, belirlenen problem ve alt problemlere cevap verebilmek için 5 kısımda sunulmuştur. Belirlenen her bir problem ve alt problemlere ait tartışma ve sonuçlar ilgili kısımların altında ele alınmıştır. Sonuç olarak her iki sınıf düzeyinde de hazırlanan tasarımların öğrencilerin akademik başarılarına olumlu katkı sağladığı buna karşılık içeriğinde yeniden ele alınması ve geliştirilmesi gereken bölümlerin de olduğu tespit edilmiştir. Tasarımlar öğrencilerin fen bilimleri öğrenme kaygısının azalmasına katkı sağlamıştır. 5. sınıf için hazırlanan tasarımın hastanede eğitim alan 5. sınıf öğrencisinin bilimsel süreç becerilerinin gelişimine orta düzeyde katkı sağladığı, 8. sınıf için hazırlanan tasarımın evde eğitim alan öğrencinin bilimsel süreç becerilerinin gelişimine katkı sağlamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Students are hospitalized for various illnesses. They stay in the hospital for varying days during the treatment process. In addition to the stress and fear caused by the disease, treatment process, hospitalization, the inability to maintain their routines in their lives increases the anxiety levels of the students. The continuation of education in the hospital is determined by the regulations for the continuity of education during the period of treatment in the hospital. However, hospital classes that will ensure the continuity of these educations in hospitals are not available in all hospitals, or if hospital classes have been established, it has been determined that only primary school students benefit from these classes. Accordingly, the content of the study was determined as middle school students receiving treatment in hospitals and the science lesson. The aim of the study was to design an instructional module for 5th and 8th grade students within the context of a unit in science course; to examine the effect of the design on academic achievement, anxiety towards science lesson and scientific process skills; and to determine the opinions of students and parents about the design. Design-based research method was used in the study. The study group consisted of 5th and 8th grade middle school students receiving treatment in a hospital in the Aegean Region and their parents. Since the module prepared for 8th grade students could not be completed with the defined study group, a student receiving home education in the Mediterranean region and his parent were included in the study. Semi-structured interview forms, observation form, achievement test,“Scientific Process Assessment Test”and“Science Learning Anxiety Scale”were used in the study. Qualitative data collection techniques were employed in observations and interviews, while quantitative data collection techniques were employed in other data collection tools. The instructional design process was carried out and the research started with identifying the problems and examining them theoretically. In line with the examination of the current situation, analyses were made, strategies were determined, the evaluation process was decided and the content was created. For each unit at the 5th and 8th grade level, modules were prepared using the e-learning content creation tool Articulate Storyline 360 and the learning management system Moodle. Due to the nature of instructional design, expert evaluation, one-to-one evaluation and small group evaluation steps were completed. Pilot studies were conducted. The main implementations could not be completed. The research process is presented in 5 sections in order to answer the identified problems and sub-problems. The discussion and results of each problem and sub-problem are discussed under the relevant sections. As a result, it was determined that the designs prepared at both grade levels contributed positively to the academic achievement of the students, but there were also sections that needed to be reconsidered and improved. The designs contributed to the reduction of students' anxiety about learning science. The design prepared for 5th grade contributed moderately to the development of science process skills of the 5th grade student receiving education at the hospital, while the design prepared for 8th grade did not contribute to the development of science process skills of the student receiving education at home.