Eski Türkçede yazı kavram alanı
The concept field of writing in Old Turkish
- Tez No: 929234
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Türkçe, Kavram, Kavram Alanı, Yazı, Old Turkic, Concept, Concept Field, Writing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İnsanoğlunun şüphesi en büyük icatlarından biri olan yazı, en temel biçimiyle konuşulan dilin belli işaret ve sembollerle ifade edilmesidir. Kuşkusuz her millet tarihinin bir noktasında yazı ile tanışmış veya bizzat kendi yazı dilini icat edip kullanmış, geliştirmiştir ve şüphesiz insanoğlu var olduğu sürece gelişmeye devam edecektir. Yaklaşık bin beş yüz yıllık bir yazı diline ve büyük bir söz varlığına sahip olan Türklerin yazı ile ne zaman tanıştıklarını ya da bilinen en eski Türk alfabesi olan Runik alfabeyi nasıl icat ettikleri, yazı yazmak için hangi araçları kullandıkları, bunları nasıl elde ettikleri ve yüzyıllar boyunca bunların değişim ve gelişim süreci Türk tarihi ve Türk dilbilimi için oldukça önem taşımaktadır. Çalışmamızda Türklerin“yazı”için kullandıkları kavramlar, fiiller, yazı yazmak için kullanılan araçlar, damgalar vd. kavram ve kavram alanı bağlamında Eski Türkçe dönemi içerisinde tespit edilen kaynakların taranması suretiyle,“yazı”kavram alanına ait kelimeler tespit edilip sınıflandırılmış ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Writing, one of humanity's greatest inventions, is, in its most basic form, the expression of spoken language through specific signs and symbols. Undoubtedly, every nation, at some point in its history, has encountered writing or has invented, used, and developed its own written language. It is certain that this process will continue to evolve as long as humanity exists. For the Turks, who have had a written language and a rich vocabulary for nearly fifteen hundred years, questions regarding when they first encountered writing, how they invented the oldest known Turkish alphabet, the Runic alphabet, what tools they used for writing, how they obtained these tools, and the changes and developments that took place over centuries are of great importance in Turkish history and linguistics. In this study, the concepts related to“writing”used by the Turks, verbs, tools and materials for writing, stamps, and other related concepts within the context of the Old Turkish period were examined by reviewing the identified sources. Words belonging to the concept field of“writing”were identified, classified, and analyzed.