Sınıf öğretmenlerinin öğretimi farklılaştırmada karşılaştıkları güçlükler ve farklılaştırılmış öğretime yönelik görüşleri
Difficulties encountered by classroom teachers in differentiated instruction and their opinions on differentiated instruction
  1. Tez No: 929549
  2. Yazar: YALÇIN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırma, farklılaştırılmış öğretim, sınıf öğretmen, Differentiation, differentiated instruction, primary school teacher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin öğretimi farklılaştırmada karşılaştıkları güçlükler ve farklılaştırılmış öğretime yönelik görüşlerinin incelenilmesi amaç edinilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Mevcut durumun tespit edilmesi amaçlandığı için tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Bartın ilinde görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Bartın il merkezi ve il merkezine bağlı köylerde/beldelerde görevli toplam 295 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretimi farklılaştırmayı güçleştiren faktörlere ilişkin öğretmen algı envanteri ve farklılaştırılmış öğretime ilişkin öğretmen görüşleri ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, eğitim programı, aile ve sosyal çevre ile öğrenme ortamlarının farklılaştırılmış öğretimi güçleştirmesine rağmen sınıf öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretime ve uygulanabilirliğine yönelik olumlu bakış açıları olduğuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucundan hareketle araştırmaya ve araştırmacıya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the difficulties that classroom teachers encounter in differentiating instruction and their opinions on differentiated instruction. Quantitative research method was used in the research. The scanning model was used because it was aimed to determine the current situation. The population of the research consists of primary school teachers working in Bartın province. The sample of the research consists of a total of 295 classroom teachers working in Bartın city center and villages/towns affiliated with the city center in the 2022-2023 academic year. In the study, the teacher perception inventory regarding the factors that make it difficult to differentiate instruction and the teacher views scale regarding differentiated instruction were used. Data were analyzed using SPSS program. As a result of the research, it was found that although the curriculum, family and social environment and learning environments make differentiated teaching difficult, classroom teachers have positive perspectives on differentiated teaching and its applicability. Based on the research results, suggestions were made for the research and the researcher.