Mandibular ilerletmede kullanılan twin blok ve şeffaf plaklı fonksiyonel apareylerin dentoalveolar ve iskeletsel yapılar üzerindeki etkilerinin sonlu elemanlar analiz yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of twin block and clear aligners functional appliances used in mandibular advancement on dentoalveolar and skeletal structures using finite element analysis method
  1. Tez No: 929589
  2. Yazar: GÜLŞAH PÜSKÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAMAN, PROF. DR. ZAFER BEYZA HANCIOĞLU KIRCELLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibular ilerletme, Twin blok, Sonlu elemanlar analizi, Şeffaf plak, Fonksiyonel tedavi, Mandibular advancement, Twin block, Finite element analysis, Clear aligners, Functional treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Fonksiyonel apareyler, mandibular retrognati nedeniyle gelişmiş iskeletsel sınıf II anomaliye sahip bireylerde alt çeneyi öne ve aşağıya konumlandırarak büyüme ve gelişimin yönlendirildiği tedavi edici ortodontik aygıtlardır. Bu çalışmanın amacı, ortodonti kliniklerinde sıkça kullanılan fonksiyonel aygıtlardan olan twin blok apareyi ile yakın zamanda geliştirilmiş ve klinik uygulaması daha kolay olan farklı tasarımlara sahip hassas kanatlı şeffaf plak apareyinin ve oklüzal bloklu şeffaf plak apareyinin, maksilla, mandibula ve dentoalveolar yapılar üzerindeki etkilerini sonlu elemanlar analizi kullanarak değerlendirmek ve bu etkiler arasındaki farklılıkları karşılaştırmaktır. Çene kemiklerininin üç boyutlu sonlu elemanlar modeli, büyüme gelişimi tamamlanmamış bir bireyden konik ışınlı tomografi ile elde edilmiş ve çalışmanın yapıldığı firmadan temin edilmiştir (Tinus Tasarım, İstanbul, Türkiye). Çalışmada, fonksiyonel apareylerin biyomekanik etkilerini incelemek amacıyla sekiz farklı senaryodan oluşan çalışma modelleri hazırlanmıştır. Bu modeller, Twin blok apareyi, hassas kanatlı şeffaf plak, lingual ataşmanlı hassas kanatlı şeffaf plak ve oklüzal bloklu şeffaf plak apareylerini içermektedir. Twin blok ve oklüzal bloklu şeffaf plak modelinde tek aşamalı 7 mm ilerletme modeli; hassas kanatlı şeffaf plak modelinde ise lingual ataçmanlı ve ataçmansız olmak üzere her iki aparey tipinde de kademeli aktivasyon senaryoları sırasıyla 2 mm, 4 mm ve 7 mm ilerletme şeklinde çalışılmıştır. Buna göre toplamda 8 farklı model çalışması yapılmıştır. Sonlu elemanlar analiziyle yapılan değerlendirmelerde, tüm senaryolarda maksiller dişlerde ve A noktasında distalizasyon; mandibular dişlerde, B noktasında ve Pogonion noktasında ise mezializasyon hareketi görülmüştür. Dişlerde ve kemikte hareketin en fazla olduğu senaryolar sırasıyla twin blok, oklüzal bloklu şeffaf plak, lingual ataşmanlı hassas kanatlı şeffaf plakta 7 mm'lik ativasyon, lingual ataşmanlı hassas kanatlı şeffaf plakta 4 mm'lik aktivasyon, lingual ataşmanlı hassas kanatlı şeffaf plakta 2 mm'lik aktivasyon, hassas kanatlı şeffaf plak'ta 7 mm'lik aktivasyon, hassas kanatlı şeffaf plakta 4 mm'lik aktivasyon ve hassas kanatlı şeffaf plakta 2 mm'lik aktivasyon olarak belirlenmiştir. Tüm hassas kanatlı şeffaf plak apareyinde, aktivasyon kuvveti miktarı dolayısıyla kuvvet arttıkça dişlerdeki stres ve yer değiştirme miktarının arttığı gözlemlenmiştir. Bu bulgular değerlendirildiğinde, hassas kanatlı şeffaf plakların, özellikle daha düşük protruzyon ve dişler üzerinde daha az stres ve buna bağlı olarak daha az diş hareketi hareket oluşturma açısından avantajlı olduğunu göstermektedir. Twin blok, daha fazla mandibular ilerleme sağlasa da, dişlerde daha fazla hareket ve daha fazla protruzyon meydana getirmektedir.
Özet (Çeviri)
In functional appliances, the aim is to guide growth by positioning the lower jaw forward and downward in individuals with skeletal Class II malocclusion caused by mandibular retrognathism. The purpose of this study is to evaluate the effects of the commonly used twin block appliance, as well as the recently developed and clinically easier-to-use different designs of the precision wing clear aligners appliance and the occlusal block clear aligners appliance, on the maxilla, mandible, and dentoalveolar structures using finite element analysis and compare the differences between these effects. The three-dimensional finite element model of the jaw bones was obtained by cone beam tomography from an individual whose growth development was not completed and was obtained from the company where the study was conducted (Tinus Design, Istanbul, Turkey). In the study, eight different scenarios consisting of the functional appliances were prepared to examine the biomechanical effects of these appliances. These models included the twin block appliance, precision wing clear aligners (7 mm, 4 mm, 2 mm), lingual attachment precision wing clear aligners (7 mm, 4 mm, 2 mm), and the occlusal block clear aligners appliances. In the evaluations performed using finite element analysis, distalization was observed in the maxillary teeth and at point A, while mesialization occurred in the mandibular teeth and at points B and Pogonion in all scenarios. The scenarios with the greatest movement in the teeth and bone were as follows: twin block, occlusal block clear aligners, lingual attachment precision wing clear aligners 7 mm, lingual attachment precision wing clear aligners 4 mm, lingual attachment precision wing clear aligners 2 mm, precision wing clear aligners 7 mm activation, precision wing clear aligners 4 mm activation, and precision wing clear aligners 2 mm activation. In the precision wing clear aligners appliance, as the activation force increased, it was observed that the stress and displacement in the teeth also increased. These findings indicate that precision wing clear aligners, particularly with lower protrusion and less stressful tooth movements, have advantages. Although the twin block appliance provides more mandibular advancement, it results in more tooth movement and greater protrusion.