Tiroid nodüllerinde tırads ve bethesda skorlarının postoperatif histopatoloji sonuçları ile korelasyonu
  1. Tez No: 929604
  2. Yazar: TARIK EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FEHMİ KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: tiroid, nodül, ultrasonografi, biopsi, patoloji, thyroid, nodule, ultrasonography, biopsy, pathology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroidin nodüler hastalıkları toplumda sık görülmektedir ve % 8 - 16 malignite riski taşıması nedeniyle önem arz etmektedir. Hasta volümü yüksek olan merkezimizde tiroidin nodüler hastalığı nedeniyle yoğun olarak gerçekleştirilen operasyonlar için ameliyat öncesi dönemde hastanın değerlendirilmesinde önemli olan ultrasonografi sonucunda elde edilen TIRADS skoru ve ince iğne aspirasyon biopsisi sonucunda elde edilen Bethesda skoru arasındaki korelasyonu değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Nisan 2021 ile Nisan 2022 tarihleri arasında kliniğimizde tiroidin nodüler hastalığı nedeniyle opere edilen toplam 202 hastaprospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri ile sigara kullanıp kullanmadığı, baş - boyun bölgesine radyoterapi alıp almadığı, 1. derece akrabada tiroid kanseri olup olmadığı, ultrasonunda tiroidit bulguları bulunup bulunmadığı, şikayeti olup olmadığı ve eğer var ise ne gibi bir şikayet ile polikliniğe başvurduğu, TIRADS skoru ve tiroid nodülünün boyutu, İİAB sonucu ve ne gibi bir operasyon gerçekleştirildiği ile nihai patoloji sonuçları incelemeye alındı. Bulgular: TIRADSve histopatoloji arasında pozitif yönde anlamlı uyum tespit edilmiştir(duyarlılık % 64.9, özgüllük % 59.0, PPD % 59.4, NPD % 64.6 ) Bethesda ile histopatoloji arasında pozitif yönde anlamlı uyum tespit edilmiştir ( duyarlılık % 74.1, özgüllük % 56.3, PPD % 40.6, NPD % 84.4 ) ayrıca TIRADS ile Bethesda arasında pozitif yönde anlamlı uyum izlenmiştir ( duyarlılık % 74.1, özgüllük % 56.3, PPD % 40.6, NPD % 84.4, uyum % 61.4 ). Sonuç: Çalışmamız ACR - TIRADS ve Bethesda sistemleri arasındaki korelasyonu ortaya koymayı hedefleyen bir çalışma olmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlar ile TIRADS skoru ve Bethesda skorunun birbiri ile korele olduğu aynı zamanda her iki sistemin de ayrı ayrı tiroid nodülünün benign - malign ayrımında histopatoloji sonuçları altın standart olarak ele alındığında istatistiksel olarak anlamlı oldukları tespit edilmiştir. Buna göre iki tetkikin birbirine alternatif olmaktan çok hastanın yönetiminde birlikte kullanılmasının faydalı olacağı yönünde izlenimimiz olmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective:Nodular diseases of the thyroid are common in society and are important because they carry a risk of malignancy of 8 - 16%. It was aimed to evaluate the correlation between the TIRADS score obtained as a result of ultrasonography and the Bethesda score obtained as a result of fine needle aspiration biopsy, which is important in the evaluation of the patient in the preoperative period for operations performed intensively due to nodular disease of the thyroid in our center, which has a high patient volume. Materials and Methods:We prospectively examined a total of 202 patients who were operated on for nodular disease of the thyroid in our clinic between April 2021 and April 2022. Demographic data of the patients; whether they smoke, whether they have received radiotherapy to the head and neck region, whether a first - degree relative has thyroid cancer, whether there are thyroiditis findings on ultrasound, whether they have a complaint, if so, what kind of complaint they applied to the outpatient clinic with, TIRADS score and thyroid nodule size, FNA biopsy result, what type of operation was performed, and final pathology results were examined. Results:A positive significant concordance was detected between TIRADS and histopathology ( sensitivity % 64.9, specificity % 59.0, PPV % 59.4, NPV % 64.6 ). A positively significant concordance was detected between Bethesda and histopathology (sensitivity % 74.1, specificity % 56.3, PPV % 40.6, NPV % 84.4), and positive significant concordance was observed between TIRADS and Bethesda (sensitivity % 74.1, specificity % 56.3, PPV% 40.6, NPV % 84.4, coherence% 61.4). Conclusion:Our study aims to reveal the correlation between ACR - TIRADS and Bethesda systems. With our results, it was determined that the TIRADS score and the Bethesda score were correlated with each other and that both systems were statistically significant when histopathology results were considered as the gold standard in distinguishing between benign and malignant thyroid nodules. Accordingly, we have the impression that it would be beneficial to use the two tests together in the management of the patient rather than as alternatives to each other.