Ebeveynlerin riskli oyuna izin verme durumları ile çocukların davranışsal öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between parental permission for risky play and children's behavioral self-regulation skills
- Tez No: 929677
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZTÜRK SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Eğitim, Öz Düzenleme Becerileri, Riskli Oyun, Yetişkin Tutumları, Child Development, Preschool Education, Self-Regulation Skills, Risky Play, Adult Attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemdeki 48-72 aylık çocukların riskli oyuna katılımına ilişkin ebeveynlerin izin verme durumları ile çocukların davranışsal öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Tunceli ili merkezindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet anaokullarına devam eden 271 çocuk ve bu çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, anne babaların demografik bilgilerini almak üzere oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, ebeveynlerin riskli oyuna izin verme durumlarını ölçmek amacıyla“Riskli Oyuna İzin Verme Ölçeği (Ebeveyn Formu)”, çocukların davranışsal öz düzenleme becerilerini değerlendirmek için ise“Baş-Ayak Parmakları-Dizler-Omuzlar-Revize (BADO-R)”ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programıyla analiz edilmiş; değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman Korelasyon Analizi ve Regresyon yöntemleriyle belirlenmiştir. Demografik değişkenlere göre gruplar arası farklılıkları incelemek üzere bağımsız örneklem t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Çoklu Regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, anne baba yaşının, anne baba eğitim durumunun, anne babala olma yaşının ve çocukluklarının geçtiği yerin, anne babaların riskli oyuna izin verme durumlarını anlamlı düzeyde etkilediğini göstermiş; ancak çocukların doğum sırası ve anne baba birlikte yaşama durumunun bu durumlar üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Diğer yandan, anne baba demografik özelliklerinin çocukların davranışsal öz düzenleme becerilerini genel olarak anlamlı biçimde etkilemediği tespit edilmiştir. Korelasyon ve regresyon sonuçlarına göre, ebeveynlerin riskli oyuna izin verme durumları ile çocukların davranışsal öz düzenleme becerileri arasında orta ve yüksek düzeyde pozitif ilişkiler saptanmıştır. Özellikle, babanın“çok riskli yüksekliklerde oyun”ve“tehlikeli aletlerle oyun”alt boyutlarındaki tutumlarının çocukların davranışsal öz düzenleme becerilerini güçlü şekilde yordadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, riskli oyun deneyimlerinin, çocukların davranışsal öz düzenleme becerilerini desteklemede önemli bir rol oynadığı ve bu süreçte ebeveynlerin izin verme durumları ile rehberliğinin belirleyici olduğu görülmüştür. Bulgular, ebeveyn farkındalık programlarının ve güvenli ancak risk unsurlarını tamamen ortadan kaldırmayan oyun ortamlarının teşvik edilmesinin, çocukların davranışsal öz düzenleme becerilerini geliştirebileceğine işaret etmektedir. Çalışma sonuçlarının, okul öncesi dönemde çocuk gelişimini destekleyen yeni strateji ve uygulamaların tasarlanmasına katkı sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between parents' permission for children aged 48–72 months in the preschool period to engage in risky play and children's behavioral self-regulation skills. A correlational survey model, one of the quantitative research methods, was employed. The sample consisted of 271 children attending public preschools affiliated with the Ministry of National Education in central Tunceli, Turkey, and their parents. Data were collected using a“Personal Information Form”developed to gather demographic information about the parents, the“Permission for Risky Play Scale (Parent Form)”to measure parents' allowance for risky play, and the“Head-Toes-Knees-Shoulders-Revised (HTKS-R)”scale to evaluate children's behavioral self-regulation skills. The collected data were analyzed using SPSS software; relationships among the variables were determined via Spearman Correlation Analysis and Regression methods. To examine intergroup differences based on demographic variables, independent samples t-tests, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and multiple regression analyses were conducted. The findings indicated that parental age, parental education level, age at becoming a parent, and the location in which the parents spent their childhood significantly influenced their permission for risky play. However, neither the child's birth order nor whether the parents were living together led to a statistically significant difference in this regard. Additionally, parents' demographic characteristics were generally not found to significantly affect children's behavioral self-regulation skills. Correlation and regression analyses revealed moderate to strong positive relationships between parents' permission for risky play and children's behavioral self-regulation skills. Notably, the father's attitudes in the subdimensions of“play at very risky heights”and“play with dangerous tools”were strong predictors of children's behavioral self-regulation skills. In conclusion, risky play experiences play an important role in supporting children's behavioral self-regulation skills, with parental permission and guidance being critical in this process. The findings suggest that promoting parental awareness programs and providing safe yet not entirely risk-free play environments can foster children's behavioral self-regulation skills. It is believed that these results may contribute to the design of new strategies and practices that support child development in the preschool period.