İlkokul 4. sınıf öğrencilerinde okuma çemberi yönteminin işbirlikli öğrenme ve konuşma kaygısı üzerine etkisi
The effect of the reading circle method on cooperative learning and speaking anxiety in 4th grade primary school students
- Tez No: 930139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAKİNE HAKKOYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma çemberi yöntemi, İşbirlikli öğrenme, Konuşma kaygısı, Dördüncü sınıf öğrencileri, Literature circle method, Cooperative learning, Speech anxiety, Fourth grade students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin işbirlikli öğrenme düzeylerini arttırma ve konuşma kaygı düzeylerini düşürmede okuma çemberi yöntemi temelli müdahale programının etkisini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin işbirlikli öğrenme becerilerine ve konuşma kaygı düzeylerine odaklanılmıştır. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin işbirlikli öğrenme becerilerini arttırma ve konuşma kaygı düzeylerini düşürme sürecinde ele alınan kuram ise okuma çemberi yöntemidir. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin işbirlikli öğrenme becerilerini arttırma ve konuşma kaygı düzeylerini düşürmede deneysel bir araştırmanın uygun bir yöntem olacağı öngörülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturmak amacıyla İşbirlikli Öğrenme Ölçeği, Sınıf Önünde Konuşma Kaygısı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Farklı iki devlet okulunda (N=106 ve N=98) yapılan ön test sonucunda her iki grupta 8 kişi olmak üzere toplamda 16 öğrenci ile deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney grubuna araştırma kapsamında geliştirilen 10 haftalık (haftada 2 oturum) Okuma Çemberi Yöntemi temelli eğitim programı uygulanırken, kontrol grubuna 10 hafta boyunca hiçbir uygulama yapılmamıştır. Deney ve kontrol gruplarına İşbirlikli Öğrenme Ölçeği ve Sınıf Önünde Konuşma Kaygısı Ölçeği uygulanmaya başlanmadan önce ön test, uygulama bittikten sonra son test ve uygulama bittikten 3 hafta sonra izleme testi ölçümü uygulanmıştır. Elde edilen veriler, karışık ölçümler için iki faktörlü varyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda iki önemli bulguya ulaşılmıştır. İlk olarak, okuma çemberi yöntemi eğitim programı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin işbirlikli öğrenme düzeylerini arttırmada anlamlı bir şekilde etkili olduğu ve bu etkinin 3 hafta sonrasında da kalıcı olduğu görülmüştür. İkinci olarak ise, okuma çemberi yöntemi müdahale programı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin konuşma kaygı düzeylerini düşürmede anlamlı bir şekilde etkili olduğu ve bu etkinin üç hafta sonrasında da kalıcı olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular sonucunda, 'Okuma Çemberi Yöntemi'nin, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin işbirlikli öğrenme düzeylerini arttırdığı ve sınıf önünde konuşma kaygı düzeylerini düşürdüğü tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, literatür kapsamında tartışılmış ve uygulayıcılara yönelik, yöntemin öğretimsel süreçlerde kullanılması; araştırmacılara yönelik, yöntemin okuma becerileri dışındaki dil becerilerine etkisinin incelenebileceği; politikacılara yönelik ise, yöntemin ders dışı etkinlikler veya egzersizler kapsamına alınması önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of an intervention program based on the literature circle method in increasing the levels of cooperative learning and decreasing the levels of speaking anxiety of fourth-grade primary school students. For this purpose, the focus was on the cooperative learning skills and speaking anxiety levels of fourth-grade primary school students. The theory considered in the process of increasing the cooperative learning skills and decreasing the levels of speaking anxiety of fourth-grade primary school students is the literature circle method. It was predicted that an experimental research would be an appropriate method in increasing the cooperative learning skills and decreasing the levels of speaking anxiety of fourth-grade primary school students. The Cooperative Learning Scale, the Classroom Speaking Anxiety Scale and the Personal Information Form were used to form the study group of the research. As a result of the pre-test conducted in two different state schools (N=106 and N=98), an experimental and control group were formed with 16 students in total, 8 in each group. The 10-week (2 sessions per week) Literature Circle Method-based education program developed within the scope of the research was applied to the experimental group, while no application was applied to the control group for 10 weeks. Before applying the Cooperative Learning Scale and Classroom Speaking Anxiety Scale to the experimental and control groups, a pre-test was applied, after the application, a post-test and 3 weeks after the application, a follow-up test were applied. The obtained data were analyzed using two-factor analysis of variance for mixed measurements. Two important findings were reached as a result of the analyses. First, it was seen that the literature circle method education program was significantly effective in increasing the cooperative learning levels of fourth grade primary school students and that this effect was permanent after 3 weeks. Secondly, it was seen that the literature circle method intervention program was significantly effective in reducing the speaking anxiety levels of fourth grade primary school students and that this effect was permanent after three weeks. As a result of the obtained findings, it was determined that the 'Literature Circle Method' increased the cooperative learning levels of fourth grade primary school students and reduced their classroom speaking anxiety levels. The obtained findings were discussed within the scope of the literature and recommendations for practitioners regarding the use of the method in instructional processes; It has been suggested to researchers that the effect of the method on language skills other than reading skills can be examined; and to politicians that the method should be included in the scope of extracurricular activities or exercises.