Üniversite öğrencilerinde çelişik duygulu cinsiyetçilik ile flört şiddeti ilişkisinin incelenmesi
An investigation of the relationship between ambient emotional sexism and date violence among university students
- Tez No: 930146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE ATAK MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Flört, Şiddet, Cinsiyetçilik, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Üniversite öğrencileri, Flirting, Violence, Sexism, Ambivalent Sexism, University students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinde çelişik duygulu cinsiyetçilik ile flört şiddetinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmanın evrenini, 2024-2025 güz döneminde İstanbul Gedik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 186 öğrenci, Beslenme ve Diyetetik 146, Çocuk Gelişimi Bölümü 100 ve Hemşirelik Bölümünden 135 öğrenci 1., 2., 3. ve 4. sınıflarına devam etmekte olan 567 öğrenciden oluşturmuştur. Araştırmaya 290 öğrenci katılım sağlamıştır. Araştırma verileri Tanıtıcı Bilgi Formu, Flört Şiddeti Ölçeği ve Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 20.79±2.99 'dur. Öğrencilerin %25,7'si psikolojik şiddet, %4,8 fiziksel ve %3,8 cinsel şiddet gördüğünü belirtmiştir. Öğrencilerin flört şiddeti ölçek alt boyutları genel şiddet tutum puan ortalaması 4.47±0.63,“fiziksel şiddet”tutum puanı ortalaması 4.52±0.65,“duygusal şiddet”tutum puanı ortalaması 4.14±0.77,“ekonomik şiddet”tutum puanı ortalaması 4.10±0.71 ve“cinsel şiddet”tutum puanı ortalaması ise 4.27±0.80 olarak bulunmuştur. Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik alt boyutlarına göre ise“düşmanca cinsiyetçilik”puanı ortalaması 2.45±1.12,“korumacı cinsiyetçilik”puanı ortalaması 3.12±1.25 olarak tespit edilmiştir. Korumacı cinsiyetçilik alt boyutunda, heteroseksüel yakınlık puanı ortalaması 2.95±1.40, koruyucu ataerkillik puanı ortalaması 3.24±1.31 ve cinsiyetler arası tamamlayıcı farklılaştırma puanı ortalaması ise 3.18±1.48 olarak saptanmıştır. Flört şiddeti tutumu ile çelişik duygulu cinsiyetçilik arasında negatif yönlü, zayıf bir korelasyon ilişkisi olup istatistiksel olarak anlamlı değildir (r = -0,089, p = 0,130). Genel şiddet ile alt boyutları arasında da anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Ancak belirli şiddet türleri ile çelişik duygulu cinsiyetçilik alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler olduğu ve flört şiddeti ile çelişik cinsiyetçi tutumların farklı alt boyutlarda etkileşim gösterdiği tespit edilmiştir. Çelişik duygulu cinsiyetçilik tutumlarının fiziksel şiddet tutumları üzerinde anlamlı, ancak sınırlı bir etkisi olduğu saptanmıştır ayrıca duygusal şiddet tutumundaki varyans %3,8'dir. Araştırmaya tanımlayıcı özelliklerine göre dağılım incelendiğinde, bölümlere göre en fazla öğrenci %31,4 ile Hemşirelik Bölümü'nde, ardından %24,1 ile Çocuk Gelişimi ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinde olduğu görülmektedir. Araştırmadan elde edilen verilere göre üniversite öğrencileri çelişik duygulu cinsiyetçiliğin etkisi ile fiziksel ve duygusal olarak flört şiddetine maruz kaldığı düşünülmekte ve bu konuda eğitimlerin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine ambivalent sexism and dating violence among students at the faculty of health sciences. The universe of the descriptive and cross-sectional study consisted of 567 students who were attending the 1st, 2nd, 3rd and 4th years of the Faculty of Health Sciences at Istanbul Gedik University in the fall semester of 2024-2025; 186 students from the Department of Physiotherapy and Rehabilitation, 146 students from the Department of Nutrition and Dietetics, 100 students from the Department of Child Development and 135 students from the Department of Nursing. 290 students participated in the study. The research data were obtained with the Introductory Information Form, Dating Violence Scale and Ambiguous Sexism Scale. The data obtained in the study were evaluated using the IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) statistical program. The average age of the participants in the study was 20.79±2.99. 25.7% of the students stated that they had been exposed to psychological violence, 4.8% physical violence, and 3.8% sexual violence. The students' general violence attitude score average in the dating violence scale sub-dimensions was found to be 4.47±0.63,“physical violence”attitude score average was 4.52±0.65,“emotional violence”attitude score average was 4.14±0.77,“economic violence”attitude score average was 4.10±0.71, and“sexual violence”attitude score average was 4.27±0.80. According to the ambivalent sexism sub-dimensions, the“hostile sexism”score average was 2.45±1.12, and the“protective sexism”score average was 3.12±1.25. In the benevolent sexism sub-dimension, the mean heterosexual closeness score was found to be 2.95±1.40, the mean protective patriarchy score was found to be 3.24±1.31 and the mean complementary differentiation score between genders was found to be 3.18±1.48. There was a negative, weak correlation between dating violence attitudes and ambivalent sexism, which was not statistically significant (r = -0.089, p = 0.130). No significant relationship was observed between general violence and its sub-dimensions. However, it was found that there were significant relationships between certain types of violence and ambivalent sexism sub-dimensions and that dating violence and ambivalent sexist attitudes interacted in different sub-dimensions. It was found that ambivalent sexist attitudes had a significant but limited effect on physical violence attitudes and the variance in emotional violence attitudes was 3.8%. When the distribution of the research according to its descriptive characteristics is examined, it is seen that the highest number of students is in the Nursing Department with 31.4%, followed by the Child Development and Physiotherapy and Rehabilitation Departments with 24.1%. According to the data obtained from the research, it is thought that university students are exposed to dating violence physically and emotionally due to the influence of ambivalent sexism and it is recommended that training be provided on this subject.