İki ve üç boyutu materyallerin kullanıldığı etkinlikler ile desteklenmiş deprem eğitiminin ilkokul öğrencilerinin deprem farkındalıklarına etkisi
Effects of earthquae education practices prepared with two and three dimensional materials on earthquake awarenesses of primary students
- Tez No: 930203
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: afet, deprem farkındalığı, deprem eğitimi, iki boyutlu materyaller, üç boyutlu materyaller, disaster, earthquake awareness, earthquake education, two-dimensional materials, three dimensional materials
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki ve üç boyutlu materyallerin kullanıldığı etkinlikler ile desteklenmiş deprem eğitiminin ilkokul öğrencilerinin deprem farkındalıklarına etkisini incelemektir. Yöntem: Karma yöntemin sıralı açıklayıcı tasarımı ile gerçekleştirilen çalışmanın katılımcılarını Bolu ilindeki bir ilkokulda öğrenim gören 178 öğrenci oluşturmuştur. Uygulama aşaması 2024 yılı güz döneminde 5 hafta boyunca sürmüştür. Veri toplama aracı olarak Deprem Farkındalığı Ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımlı örneklemler t testi ve bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Belirlenen tema ve kodlar sonucunda elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Bulgular: Analiz sonuçları öğrencilerin verilen eğitim karşılığında deprem farkındalık düzeylerinin arttığını göstermiştir. Materyallerle deprem eğitiminde iki grup arasında fark bulunmazken verilen deprem eğitiminin her iki grubun puanları üzerinde anlamlı pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: İki ve üç boyutlu materyallerin kullanıldığı etkinliklerle desteklenmiş deprem eğitiminin deprem farkındalığının kazandırılmasında etkili olduğu, öğrencilerle yapılan görüşme sonuçlarına göre materyallerin dersin işlenişini daha eğlenceli hale getirdiği ve öğrencilerin motivasyonunu arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca depreme ilişkin soyut bilgilerin yaş düzeyi yükseldikçe ele alınmaya başlanması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effect of earthquake education supported by activities designed with two and three-dimensional materials on the earthquake awareness of primary school students. Method: This study was carried out with the sequential explanatory design of the Mixed Method and the participants of the study were 178 students studying in a primary school in Bolu province. The implementation phase lasted for 5 weeks during the fall semester of 2024 education period. Earthquake Awareness Scale and semi-structured interview form were used as data collection tools. Dependent samples t-test and independent samples t-test, one-way ANOVA were used in the analysis of quantitative data. Content analysis was used in the analysis of the qualitative. The findings of the results were interpreted according to the determined codes and themes Findings: The analysis results showed that the earthquake awareness levels of the students increased in response to the given education. Although there was no difference between both control and experimental groups in the earthquake education with the materials given, it was determined that the earthquake education given had a significant and positive effect on the scores of both groups. Conclusions: It has been determined that earthquake education supported by two and three-dimensional activities is effective in gaining earthquake knowledge. According to the interview results, it is seen that the studies carried out in the lessons make classes more fun and increase student motivation. In addition, it has been concluded that abstract information regarding earthquakes should be addressed in the later years of learner.