Üniversite öğrencilerinin duygusal öz farkındalıkları ile bilişsel esneklikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between university students' emotional self-awareness and cognitive flexibility
  1. Tez No: 930321
  2. Yazar: DOLUNAY ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ERMAN ASLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Öz Farkındalık, Duygusal Farkındalık, Bilişsel Esneklik, Emotional Self-Awareness, Emotional Awareness, Cognitive Flexibility Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin duygusal öz farkındalıkları ile bilişsel esneklikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma grubu Ankara'da bulunan iki vakıf üniversitesinde öğrenim gören toplam 323 (240 kadın, 83 erkek) üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Duygusal Öz Farkındalık Ölçeği ve Bilişsel Esneklik Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modelinden faydalanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin duygusal öz farkındalıklarının, cinsiyet, sınıf düzeyi ile anne ve baba eğitim düzeyleri, not ortalaması ve sosyoekonomik duruma göre anlamlı bir fark gösterip göstermediği bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA analizleri kullanılarak belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin duygusal öz farkındalıklarının, anne ve baba eğitim düzeylerinin ve sosyoekonomik düzeyin bilişsel esnekliği anlamlı olarak yordayıp yordamadığını belirlemek için ise çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen araştırma bulgularına göre, Üniversite öğrencilerinin duygusal öz farkındalıkları, cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir fark gösterirken, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, not ortalaması ve sosyoekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Çoklu regresyon analizinin sonucuna göre öğrencilerin duygusal öz farkındalıklarının, bilişsel esneklikleri anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir. Ancak öğrencilerin sosyoekonomik durum ve anne baba eğitim düzeylerinin bilişsel esnekliğe anlamlı bir etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotional self-awareness and cognitive flexibility of university students. The study group consists of a total of 323 (240 female, 83 male) university students studying at two foundation universities in Ankara. Data were collected using the Emotional Self-Awareness Scale and the Cognitive Flexibility Scale. The relational screening model was used in the study. Whether there was a significant difference in the emotional self-awareness, cognitive flexibility, gender, grade level, mother and father's education level, grade point average and socioeconomic status of university students was determined using independent sample t-test and one-way ANOVA analyses. Multiple regression analysis was used to determine whether the emotional self-awareness, mother and father's education level and socioeconomic status of university students significantly predicted cognitive flexibility. According to the research findings, while the emotional self-awareness of university students shows a significant difference according to the variables of gender and class level, it does not show a significant difference according to the variables of mother's education level, father's education level, grade point average and socioeconomic status. According to the result of the multiple regression analysis, it was determined that the emotional self-awareness of the students significantly predicted their cognitive flexibility. However, the students' socioeconomic status and parents' education levels did not have a significant effect on cognitive flexibility.